Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Na Štědrý den obchody zavřou v poledne, některé mají před Vánoci otevřeno déle

Na Štědrý den v neděli 24. prosince budou obchody nad 200 metrů čtverečních, jako jsou například řetězce s potravinami, otevřené do 12:00. O prvním a druhém svátku vánočním musí mít zavřeno, stanovuje zákon o prodejní době. Některé řetězce před Vánoci prodlužují otevírací dobu, on-line supermarkety pak časy doručení. Průměrná hodnota nákupů je proti běžným dnům aktuálně vyšší až o několik desítek procent.

 Znovu se obchody nad 200 metrů čtverečních zákazníkům otevřou ve středu 27. prosince. Až do soboty 30. prosince bude platit běžná otevírací doba. V den oslav nového roku ale prodejny s potravinami, i když se na 31. prosince zákon o prodejní době nevztahuje, zavřou dříve, a to většinou v 17:00 až 19:00. Zavřeno pak podle zákona musí mít na Nový rok. Výjimku mají čerpací stanice, lékárny, prodejny na letištích a nádražích.

Vrchol předvánočních nákupů řetězce i on-line supermarkety očekávají zpravidla v pátek 22. a v sobotu 23. prosince. Tyto dny hypermarkety Globus nabídnou o hodinu delší otevírací dobu. Kromě prodejny v obchodním centru Černý most, která zavře ve 23:00, budou pobočky Globus otevřeny do 22:00, sdělila mluvčí Aneta Turnovská.

Část obchodů Penny Market má prodlouženou otevírací dobu od čtvrtku 14. prosince do 23. prosince. „U prodejen, které po zbytek roku běžně zavírají ve 20:00, prodlužuje Penny před letošními Vánoci otevírací dobu do 21:00. Na prodejnách, které běžně zavírají ve 21:00 nebo 22:00 hodin, zůstává otevírací doba beze změny," řekl mluvčí Penny Tomáš Kubík.

On-line supermarket Rohlík.cz nákupy od pondělí 18. prosince do 23. prosince mimořádně doručuje mezi 05:00 a půlnocí. Na Štědrý den budou kurýři rozvážet od 06:00 do 14:00, další den mají volno, řekla mluvčí Denisa Morgensteinová. Konkurenční služba Košík.cz objednávky v Praze a ve středních Čechách do 23. prosince vozí mezi 06:00 a půlnocí, v regionech pak mezi 07:00 a 22:00. „V Praze a středních Čechách budeme na Štědrý den rozvážet nákupy s potravinami i posledními dárky až do 14:00, v regionech pak do 12:00," uvedl mluvčí František Brož. Na silvestra mohou zákazníci obou supermarketů nákupy obdržet do 18:00.

„Zásobovací nákupy jsou až o polovinu větší," uvedl Brož. Před Štědrým dnem Rohlík podle Morgensteinové pozoruje nárůst poptávky až o 40 procent. S náporem zákazníků souvisí také posílení personálu, například v Tescu počet zaměstnanců před Vánoci roste o několik desítek procent. „Navíc chodí pomáhat již tradičně kolegové z kanceláří," uvedla mluvčí Iva Pavlousková.

Dalším prodejním vrcholem jsou podle obchodníků oslavy nového roku, kdy zákazníci poptávají zejména alkohol a čerstvé potraviny. Například prodejny Albert budou v neděli 31. prosince až na výjimky otevřené do 18:00. Obchody Billa na frekventovaných místech, jako například na hlavním nádraží v Praze a Brně, budou mít prodlouženou otevírací dobu do 19:00. Prodejny Penny pak zavřou v 17:00 a Kauflandu v 18:00.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Štědrý den, obchody, otevírací doba, nakupování

Na Štědrý den obchody zavřou v poledne, některé mají před Vánoci otevřeno déle  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.