Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Českobudějovický advent kvůli událostem v Praze zrušil živý kulturní program

Českobudějovické náměstí bude v pátek a v sobotu bez živého kulturního programu. Organizátoři akce se tak rozhodli po tragických událostech, ke kterým došlo ve čtvrtek odpoledne na půdě Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Opatření přijalo také město České Budějovice. Nechceme zastavit život ve městě, ale do Štědrého dne chceme nastavit pietnější atmosféru, vzkázala primátorka. Při střelbě v Praze zemřelo čtrnáct lidí, dalších 25 střelec zranil.

„Vzhledem ke včerejším událostem v Praze a vyhlášení státního smutku na sobotu 23. prosince 2023 bude na Českobudějovickém adventu učiněno následující opatření. Adventní městečko s kluzištěm zůstávají otevřené, ale hrát budou pouze koledy v tichém režimu. Dnes a v sobotu je zrušen živý kulturní program na podiu Českobudějovického adventu," uvedli pořadatelé v tiskové zprávě. 

Ke stejným opatřením přistoupili pořadatelé trhů v Plzni a na Staroměstském náměstí v Praze. 

Primátorka Českých Budějovic Dagmar Škodová Parmová (ODS) vyjádřila upřímnou soustrast pozůstalým obětí a popřála brzké uzdravení zraněným. Zároveň vyjmenovala opatření v souvislosti se státním smutkem. 

„Vlajky budou viset na půl žerdi. Zítra v poledne se rozezní zvony včetně Bumerinu s výzvou k minutě ticha. Rušíme kulturní program vánočních trhů, které zůstávají otevřené, ale budou jen v tišším módu hrát koledy. Nechceme zastavit život ve městě, ale do Štědrého dne chceme nastavit pietnější atmosféru. Prosíme všechny návštěvníky trhů i celého náměstí, aby se také připojili,“ vzkázala primátorka v pátek dopoledne. 

Na sobotu je vyhlášen státní smutek

Střelba v centru Prahy je nejtragičtějším takovým případem v historii Česka. Útočník na fakultě podle policie zabil 14 lidí, 25 je zraněno, z toho deset lidí těžce. Mrtvý je i střelec, který zřejmě spáchal sebevraždu, stříleli po něm i zasahující policisté.

Po jednání vlády její předseda Petr Fiala (ODS) oznámil, že na sobotu bude vyhlášen státní smutek. Současně vyzval občany, aby v tento den uctili památku obětí tragédie ze čtvrtečního odpoledne minutou ticha. Zároveň by se měly v republice rozeznít zvony.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Českobudějovický advent

Štítky českobudějovický advent, advent, české budějovice, vánoce, státní smutek

Českobudějovický advent kvůli událostem v Praze zrušil živý kulturní program  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.