Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

ŘSD otevře v jižních Čechách příští rok tři úseky D3. Hotové bude také vlakové nádraží

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) otevře příští rok v jižních Čechách tři nové úseky dálnice D3. Dva z nich tvoří obchvat Českých Budějovic, třetí povede z Třebonína do Kaplice. Koncem příštího roku by měla být hotová také nově budovaná část dálnice D4 mezi Příbramí a Pískem. Železničáři otevřou v únoru opravenou budovu nádraží v Budějovicích.

ŘSD zprovozní příští rok v kraji 28,5 kilometru dálnice D3. Všechny tři současně, na konci roku, a to i obchvat Budějovic. „Dálniční obchvat by měl odklonit zejména veškerou tranzitní dopravu ve směru od Tábora mimo centrum města. Po zprovoznění by se tak měla značně zklidnit dopravní situace v Budějovicích. Ještě výraznější zklidnění by mělo nastat po zprovoznění severní spojky, která by měla odvést tranzitní dopravu mimo centrum i ve směru od Písku," sdělil Adam Koloušek z ŘSD. Po otevření obou úseků chce začít město a kraj stavět takzvanou Severní spojka, která propojí výpadovky z města na Prahu a na Plzeň.

Na obou úsecích dálnice se pracuje, Severní spojka má stavební povolení

Kolem Českých Budějovic se aktuálně připravuje několik dopravních staveb, které po otevření pomohou výrazně zlepšit dopravní situaci v krajském městě. Některé už jsou v realizaci, jiné k ní mají blízko. Podívejte se, jak to s výstavbou dvou částí...

Příští rok začnou také silničáři budovat úseky D3 z Kaplice do Nažidel a z Nažidel do Dolního Dvořiště k hranici s Rakouskem. Koncem příštího roku zřejmě stavbaři dokončí nově budované úseky dálnice D4 mezi Příbramí a Pískem. Teď jsou hotové z 80 procent. Jde o 32 kilometrů, jak vyplývá z informací, které novinářům za stavební sdružení Via Salis sdělila Daniela Pedret.

Opravená budova vlakového nádraží

Další velká stavba skončí v únoru. Správa železnic (SŽ) otevře opravenou historickou budovu vlakového nádraží v Budějovicích. Práce začaly v červnu 2020, náklady budou kolem 900 milionů korun. „Hlavní část prací skončí na konci ledna, hned na začátku února plánujeme slavnostní otevření," řekl mluvčí SŽ Jan Nevola. Dokončovací práce pak ještě potrvají dál, ale prostorů pro cestující se už nedotknou, dodal.

Od podzimu bude ve zkušebním provozu nový železniční most přes Orlík u Červené nad Vltavou na Písecku. Vznikl tam již největší železobetonový oblouk v Česku, s rozpětím 156 metrů. Most za víc než půl miliardy korun bude hotový v létě 2025. V červenci by měl Jihočeský kraj otevřít most v Týně nad Vltavou, skončí tak jeho roční oprava za 220 milionů korun. Z původního mostu zůstanou jen pilíře.

Betonáž oblouku nového mostu přes Orlík Skončila, je největší v Česku

Firma Metrostav dokončila betonáž oblouku nového železničního mostu přes Orlík u Červené nad Vltavou na Písecku. Stavba se stala největším železobetonovým obloukem v Česku s rozpětím 156 metrů.

Památník holokaustu Romů a Sintů

Řada událostí se očekává i ve společenském dění. Muzeum romské kultury otevře 3. února Památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách v areálu bývalého vepřína v Letech na Písecku. Památník bude v místě, kde byl za druhé světové války koncentrační tábor pro Romy. V Prachaticích začnou stavět novou knihovnu, počítají s investicí přes 150 milionů korun. Pokračovat bude stavba dalších částí archeoskanzenu Jana Žižky v Trocnově.

Romský památník v Letech otevře v únoru, sazenice pro les dodal Schwarzenberg

Památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách v areálu bývalého vepřína v Letech na Písecku otevře 3. února 2024. Památník bude v místě, kde byl za druhé světové války koncentrační tábor pro Romy. Novinářům to dnes v Letech řekli zástupci Muzea...

Do kraje zamíří i mnoho umělců. Na Festivalu Krumlov vystoupí 13. července barytonista Plácido Domingo. Zazpívá v městském parku. Ewa Farna a Janek Ledecký přijedou v září na festival Táborská setkání, který se zaměří i na 600. výročí úmrtí Jana Žižky.

Několik titulů uvede před krumlovskou točnou Jihočeské divadlo. Jedinou premiérou bude drama Rozum a cit. Hrát se bude i komedie Ženy Jindřicha VIII. s Petrem Rychlým v hlavní roli. Alšova jihočeská galerie připravuje hlavní výstavu sezony s názvem Strom v umění. Objeví se tam díla Anselma Kiefera, Honoré Daumiera či Josefa Čapka.

Hodnocení článku je 62 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky správa, společnost, stavby, kultura, silnice, Jihočeský, 2024

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ŘSD otevře v jižních Čechách příští rok tři úseky D3. Hotové bude také vlakové nádraží  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.