Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Do babyboxu v Budějcích někdo odložil novorozenou holčičku. Dostala jméno Vlaďka

Do babyboxu v Českých Budějovicích dnes někdo krátce před půl druhou odpoledne odložil novorozenou holčičku. Miminko je podle záchranářů zdravé a po ošetření bylo převezeno na neonatologii českobudějovické nemocnice.

„Dnes krátce před půl druhou hodinou odpolední se na Zdravotnickém operačním středisku Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje rozezněl alarm českobudějovického babyboxu, do kterého byl odložen novorozenec," uvedla mluvčí záchranářů Zuzana Fajtlová.

Jde o zdravou holčičku. Záchranáři ji po provedení nezbytných vyšetření převezli na Oddělení neonatologie českobudějovické nemocnice, uvedla mluvčí. Miminko bylo zabaleno do světlého froté a na hlavičce mělo modrý šátek.

Zakladatel sítě babyboxů Ludvík Hess uvedl, že holčička dostala jméno Vlaďka Luková. „Pojmenoval jsem ji sám podle jedné dobré ženy, která před několika roky umřela, takže takhle bude žít znovu,“ napsal na webu Hess.

V táborském babyboxu našli chlapečka. Matka ho chtěla zpět

Do babyboxu, který se nachází v Táboře, včera někdo odložil chlapce. Dva až tři měsíce staré miminko se v babyboxu objevilo ve tři hodiny odpoledne. Chlapeček dostal jméno Jan po Janě Svačinové, ředitelce G-centra, kde se babybox nachází.

Na konci prosince byl do babyboxu v Táboře odložen chlapec, kterému mohly být podle Hesse dva až tři měsíce. Záchranářům se později ozvala matka dítěte, která chtěla chlapce zpět.

Babyboxy mají chránit zdraví a životy odkládaných dětí. Když do něj někdo vloží dítě, zapne se vyhřívání, ventilace a s mírnou prodlevou i alarm, který upozorní personál zdravotnického zařízení. Schránky jsou umístěny tak, aby se lidé nemuseli bát, že je při odkládání dítěte někdo překvapí. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ZZS JK

Štítky babybox, miminko, novorozenec, české budějovice

Do babyboxu v Budějcích někdo odložil novorozenou holčičku. Dostala jméno Vlaďka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.