Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Nekrmte naše zvířata, prosí zoologické zahrady. V Plzni lidé utrápili klokana a dokonce cpali lemurům sladkosti

Radost z nakrmení zvířete v zoologické zahradě a pořízení originálního selfie může zvířatům způsobit obrovské bolesti a dokonce i smrt. Zahrady napříč republikou se potýkají s nevychovanými návštěvníky, kteří zvířatům dopřávají třeba rýžové chlebíčky nebo sladkosti. I proto vznikla nová kampaň, na kterou upozorňuje i Zoo Plzeň.

Plzeňská zoologická zahrada je jednou nejstarších v zemi a ročně jí navštíví statisíce návštěvníků. Bohužel se musí občas potýkat s nevychovanými hosty. Každým rokem musí zahradníci řešit poškozené záhony a truhláři zase poničené stoly u občerstvení. Vůbec nejhorší jsou ale ti, kteří hází do výběhu pamlsky, což už několikrát skončilo úhynem zvířat. České a slovenské zahrady se proto zapojily do kampaně, aby tento nešvar společně pomohly vymýtit.  

„Karel Roden a české a slovenské zoologické zahrady vyzývají návštěvníky, aby nekrmili zvířata v zoo. Kampaní chtějí oslovit a informovat co nejširší veřejnost a snížit tak počty zbytečně trápených a uhynulých zvířat nevhodným nakrmením,“ uvedla Zoo Plzeň na svých sociálních sítích a sdílela osvětové video, které vzniklo v Zoo Hluboká.

V minulosti musela tyto problémy řešit i plzeňská zahrada. Například v roce 2014 po sobě v rychlém sledu uhynul klokan, kamzíci běláci a ovce aljašská. Vše měli na svědomí samotní návštěvníci, kteří zvířata krmili, nevhodnou potravou.

Lidé dokonce dávali lemurům kata cukrovinky, což způsobovalo zvířatům problémy. V důsledku toho musela zahrada nedávno upravit expozici, která byla do té doby unikátní, neboť lidé mohli procházet otevřeným výběhem těchto oblíbených poloopic. Teď jsou na odděleném poloostrově.


Plzeňská zoo už v minulosti sdílela na svých sociálních sítích fotografie, které neukáznění návštěvníci sami vesele zveřejňovali. Na tomto snímku je zachyceno dítě, které si hladí lemura, ačkoli hned vedle byla cedule upozorňující na to, že se na zvířata nemá sahat, zdroj: archiv Zoo Plzeň

„Dlouhodobě se s návštěvnickým krmením a jeho následky potýkali lemuři kata - zejména cukrovinky, ale v podstatě všechny typy potravin a pokrmů – následovala obezita, trávicí problémy, kratší život, úhyny na přidružené příčiny. Pokusy krmit různá zvířata v zoo z návštěvnického prostoru pozorujeme v zoo, bohužel, stále velmi často. Místem s největší koncentrací je statek Lüftnerka s domácími plemeny zvířat,“ doplnila zahrada.

Nová kampaň vznikla v reakci na tragický úhyn bžezí losice v Zoo Hluboká, nejspíš pozřela sušenky, pečivo či něco podobně netypického pro losí žaludek. Zahrady znovu zdůrazňují, že zvířata jsou krmena pravidelně a vyváženou stravou, která se co nejvíce blíží jejich přirozené potravě ve volné přírodě.  

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zoo Plzeň

Štítky neukáznění návštěvníci, zoo, osvětová kampaň, nevhodné krmení, úhyn zvířat

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nekrmte naše zvířata, prosí zoologické zahrady. V Plzni lidé utrápili klokana a dokonce cpali lemurům sladkosti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.