Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Jihočeský hejtman Kuba jedná o prodeji firmy OIG Power, kterou zakládal, uvádí E15

Jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) jedná o prodeji firmy OIG Power, kterou zakládal. Společnost se zaměřuje na ukládání energie z fotovoltaických elektráren, dodává bateriové úložiště firmě ČEZ. Kuba v OIG Power nepřímo vlastní 47procentní podíl. O chystaném prodeji informoval web E15. Kuba serveru řekl, že jedním ze zájemců je EPH majoritního vlastníka Daniela Křetínského. O OIG Power podle E15 usilují také společnosti ze zahraničí.

„V posledním měsíci se nám sešlo několik nabídek od strategických investorů, kteří mají ambici tu firmu posunout dál. OIG Power už narostla do takové velikosti, že se tomu já ani další společníci nestíháme naplno věnovat," uvedl jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS). Dalším vlastníkem společnosti je například náměstek českobudějovické primátorky Petr Maroš (ODS). Kuba podíl ve firmě ovládá prostřednictvím společnosti Omnia Invest Group, kterou spoluvlastní s Marošem.

Tržby OIG Power předloni vzrostly trojnásobně na 633 milionů korun, zisk před zdaněním se zvýšil dvaapůlkrát na 112,8 milionu korun, píše E15. Loni byla podle Kuby ziskovost podobná jako v roce 2022. Hospodářské výsledky za uplynulý rok bude OIG Power uzavírat v následujících týdnech. Kupní cena se podle E15 může pohybovat ve vyšších stovkách milionů korun.

Kuba byl před deseti lety ministr průmyslu a obchodu. Poté se na čas z vrcholné politiky stáhnul a působil jako opoziční zastupitel v Českých Budějovicích. Před čtyřmi roky dovedl v krajských volbách jihočeskou ODS na druhé místo těsně za vítězné ANO. Následně sestavil krajskou koalici a stal se hejtmanem. Kandidátní listinu ODS zřejmě povede i v letoších krajských volbách. Kuba je nyní zároveň předsedou rady Asociace krajů ČR i českobudějovickým radním.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jakub Bartoš

Štítky energie, správa, trh, OIG, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vladimír Kožíšek

To má být hlavní zpráva? Drbna je prdelka ODS. Koho tohle princátko z nejvíc zlodějské strany zajímá?

Pátek, 26. ledna 2024, 14:41Odpovědět

Jihočeský hejtman Kuba jedná o prodeji firmy OIG Power, kterou zakládal, uvádí E15  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.