Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Jak hodnotíte Sluneční ostrov na Vltavě?

Už v letošním roce má začít výstavba projektu, který promění část pravého břehu Vltavy. Po proudu řeky směrem od Dlouhého mostu vznikne Sluneční ostrov, který má přiblížit řeku lidem a nabídnou další místo k rekreaci. Jak hodnotíte plánovaný vznik Slunečního ostrova? K jakým dalším úpravám by na břehu řek v Českých Budějovicích mělo dojít? Na to se Budějcká Drbna zeptala zastupitelů v dalším dílu Politické koridy.

Letos začne stavba Slunečního ostrova. Projekt zatraktivní část pravého břehu Vltavy

Už v letošním roce by měla podle vedení města začít stavba projektu, který promění část pravého břehu Vltavy. Po proudu řeky směrem od Dlouhého mostu vznikne Sluneční ostrov, místo, které má přiblížit řeku lidem a nabídnou další místo k rekreaci....

Viktor Lavička (ANO)

My, co jsme v Českých Budějovicích vyrůstali, víme, jak jsou řeky pro Budějčáky důležité. Na „Maláku“ či „Velkasu“ se za mého mládí scházeli snad úplně všichni. Proto je dobré, že se řekám a jejich okolí věnuje velká pozornost, protože zejména v létě jsou skvělým místem pro městskou rekreaci.

Za minulé koalice vedené hnutím ANO také vznikla strategická studie Město a voda, která rozpracovala možnosti, jak změnit některé oblasti v okolí řek na příjemná místa pro odpočinek a relaxaci, ale také navrhuje zásadní proměny např. u Zátkova nábřeží, kde by měla vzniknout náplavka doplněná kavárnami. Na závěr doplním, že naším prvním počinem pro zlepšení situace byla instalace plovoucích mol pro lepší vstup do řek na Malši i Vltavě.

Ivo Moravec (HOPB)

Jak hodnotíte plánovaný vznik Slunečního ostrova?
S uspokojením. Projekt sportovně - rekreačního parku „Slunečný ostrov“ se zrodil v minulém volebním období. Nyní se realizují „TY OBRÁZKY“, za které jsme my byli mnohokrát dřívější opozicí a nynější městskou vládou kritizováni.

K jakým dalším úpravám by na břehu řek v Českých Budějovicích mělo dojít?
Další úpravy břehů českobudějovických toků jsou dány strategickou studií „MĚSTO A VODA 2020“ | ČESKÉ BUDĚJOVICE | 28/02/2020 To jsou ty kritizované „OBRÁZKY“. Příkladmo uvádím: Zátkovo nábřeží a kulturní čtvrť, Park Háječek a Krumlovské aleje, Ústí Mlýnské stoky …

Tomáš Bouzek (TOP 09)

Už původní osada Budivojovice v místech dnešního Pražského předměstí byla orientována zády k řece. To nezměnila ani moderní městská zástavba. Na levém břehu Vltavy vede čtyřproudová komunikace a za ní je zaplocené Výstaviště. Po otevření dálnice a Severní spojky tam poklesne doprava; uvažuje se stromořadím a promenádou. Oplocení Výstaviště zmizí a oba břehy se propojí lávkou. V centru této nové odpočinkové zóny vznikne Sluneční ostrov. Město dlouhodobě podporuje využití břehů obou řek, buduje pláže, mola, hřiště; z větších investic zmiňme nábřeží parku Dukelská nebo ČEZ Areál Vltava. Aktuálně se mi podařilo dosáhnout odstranění oplocení planetária a město v součinnosti s krajem zpřístupňuje soutok Vltavy a Malše příjemnou mlatovou pěšinou zakončenou vyhlídkou na řeku.

Zuzana Kudláčková (Piráti)

Sluneční ostrov hodnotím velmi kladně. Podobný prostor zatím v Českých Budějovicích nemáme a jistě si najde najde své pravidelné návštěvníky. K dalším úpravám břehů a přilehlých pozemků dojde např. v rámci dalšího rozvoje ČEZ Areálu Vltava. Za mě je důležité najít rovnováhu mezi potřebami Povodí z pohledu protipovodňových opatření, atraktivity pro občany a jejich volný čas, a maximálně možnou mírou zachování přírodních ploch zeleně s minimálním zásahem, které jsou důležité pro drobné savce, ale i třeba ptáky a další. Troufám si říct, že tato rovnováha se nám daří udržovat.


Odpovědi nejsou redakčně upraveny a jsou řazeny podle data a času doručení do redakce. Petr Maroš (ODS), Šimon Heller (KDU-ČSL), Martin Maršík (Jihočeši 2012) a Alice Stierandová (SPD) na otázku redakce neodpověděli. 

Líbí se vám Sluneční ostrov?

Celkem hlasovalo545 čtenářů

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jakub Bartoš

Štítky politická korida, české budějovice, centrum, řeka, vltava, sluneční ostrov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

POLITICKÁ KORIDA: Jak hodnotíte Sluneční ostrov na Vltavě?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.