Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Letos začne stavba Slunečního ostrova. Projekt zatraktivní část pravého břehu Vltavy

Už v letošním roce by měla podle vedení města začít stavba projektu, který promění část pravého břehu Vltavy. Po proudu řeky směrem od Dlouhého mostu vznikne Sluneční ostrov, místo, které má přiblížit řeku lidem a nabídnou další místo k rekreaci. Náklady jsou kolem 35 milionů korun a hotovo má být na jaře 2025.

Projekt Slunečního ostrova vznikl už za bývalé koalice a je součástí strategické studie Město a voda, kterou navrhnul Atelier 8000. Počítá s vybudováním několika ostrovů, které nabídnou obyvatelům města prostor pro relaxaci.

Současná radnice v přípravě projektu pokračuje a nyní podle náměstka primátorka Petra Maroše (ODS), která má na starost koordinaci velkých projektů, běží projektování. „Projekt řešíme v souladu s Povodím Vltavy, po projektování se rozběhne stavební povolení. Vše je načasované tak, že by se na podzim mělo začít kopat a v příštím roce by měl být Sluneční ostrov hotový a otevřený,“ řekl Budějcké Drbně Maroš.

Povodí Vltavy opravuje v Budějcích břehy řeky. Hotovo by mohlo být už na jaře

Od října pracuje Povodí Vltavy v Českých Budějovicích na zpevnění svahů řeky nedaleko náplavky. Kromě zpevňování se v jedné části pracuje také na jejich snížení, aby byla řeka v místě pláží lépe přístupná. Dle původních plánů měly práce trvat do...

Oproti původním předpokladům se projekt téměř nezměnil. V řešení je podle Maroše pouze počet ostrovů, který u Jiráskova nábřeží vznikne. „Délka zůstává stejná, řeší se jen, jestli to bude rozděleno na dva větší ostrovy nebo tři menší. Zatím to ale vypadá, že to budou dva, z nichž jeden bude spíše přírodní a druhý hodně pobytový,“ vysvětlil.

Ostrovy mají vzniknout vybudováním nového ramene řeky. První z nich má být podle požadavků zástupců životního prostředí co nejblíže vodě. Vzniknout mají pobytové schody, náplavka, prostor pro relaxaci. Počítá se také s výsadbou zeleně a cyklostezkou.

POLITICKÁ KORIDA: Jaká je budoucnost levého břehu Vltavy?

Levý břeh Vltavy. V uplynulých měsících se opět řeší budoucnost rozsáhlého území podél řeky, která protéká Českými Budějovicemi. Jak vnímáte budoucnost levého břehu Vltavy? Na to se Budějcká Drbna zeptala zastupitelů v dalším dílu Politické koridy.

Server zdopravy.cz na konci roku 2023 informoval, že na ostrovy mají být ze souše dva přístupy, jeden se má vytvořit pomocí 3D tištěných dílců z betonu, druhý pak pomocí monolitické betonové desky. Na jeden z ostrovů by měla v roce 2026 vést jedna z „noh“ lávky propojující levý a pravý břeh Vltavy. 

Náklady na vybudování Slunečního ostrova jsou podle Maroše kolem 35 milionů korun. Město ale počítá, že velkou část uhradí pomocí dotace.

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Atelier 8000

Štítky Sluneční ostrov, Město a voda, České Budějovice

Letos začne stavba Slunečního ostrova. Projekt zatraktivní část pravého břehu Vltavy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.