Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Zemřela nejznámější budějcká recidivistka Máňa. Za mřížemi strávila 30 let

Zemřela Marie Lavičková. Většina lidí ji znala jako Máňu, recidivistku z Českých Budějovic, která za mřížemi ze svého šestapadesátiletého života strávila třicet let. O Lavičkové vyšel dokument Máňa od Olgy Sommerové. Zemřít měla na začátku března.

Informaci o úmrtí slavné recidivistky zveřejnila některá krajská média jako Deník nebo Novinky.cz. Marie Lavičková se narodila v roce 1968 na Českokrumlovsku. Pochází z vážené rodiny. Její otec byl lékař. Má tři bratry. O Máně natočila dokument režisérka Marie Sommerová. Kromě toho se také objevila v dokumentu televize Nova Holky pod zámkem. 

„Sedím po devětatřicáté. A odsezeno mám třicet let. Od roku 1992 jsem byla nejdýl venku čtyři měsíce,“ popsala Máňa pro pořad. Na svobodě se jí nelíbí. „Já tomu světu venku nerozumím. Nechápu lidi. Kam se všichni ženou, za čím se ženou, stejně všichni umřou a všechno tu nechají,“ řekla pro Novu roce 2019. 

Na svobodě Máňa nikdy dlouho nezůstala. „Teď jsem byla dva dny v Budějovicích. Byla jsem v obchodě a číhala jsem, až tam namačkají ty kódy. Zavolala jsem soudci, přijel i můj advokát. Přijeli všichni dobrý lidi, hostinský z Budějc. Celou noc jsem jim dávala věci. Říkala jsem jim, ať to berou po celých věšácích. A já jsem byla prodavačka, která jim za slůvko „Děkuju Máňo!“ dala celej život. Počkala jsem ještě na tu vedoucí ráno a řekla jsem jí, že má vyprodáno,“ popsala v pořadu jeden ze svých „kousků“.

V roce 2013 dostala jako mnoho dalších amnestii od bývalého prezidenta Václava Klause. Byla ale pravděpodobně jedinou osobou, která při opouštění věznice brečela a proti osvobození protestovala. „Já jsem tam chtěla zůstat. Já jsem sem vůbec nechtěla. Nebudu mít nic," řekla tehdy Lavičková pro Českou televizi.

Lavičková měla zemřít 8. března. Podle informací Deníku měly za úmrtím stát komplikace spojené s podchlazením. 

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto TV Nova, Repro Holky pod Zámkem

Štítky krimi, Máňa, recidivistka, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zemřela nejznámější budějcká recidivistka Máňa. Za mřížemi strávila 30 let  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.