Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Měl by kraj pomáhat ohroženým skupinám v boji s vysokými cenami energií?

Ceny energií jsou téma, které už dlouho řeší široká veřejnost. Měl by kraj pomáhat ohroženým skupinám v boji s vysokými cenami energií? Pokud ano, jakou cestou? Jeho možnosti jsou omezené. Na to se Budějcká Drbna zeptala krajských zastupitelů v dalším dílu Politické koridy.

Ivana Stráská (SOCDEM)

ČR má jedny z nejvyšších cen energií, v důsledku toho jednu z nejvyšších inflací. Prosperita každé země závisí na nízkých cenách energii. Dopady chybných rozhodnutí naší vlády pociťuje dnes už i střední třída. Zatímco úzká skupina lidí extrémně bohatne.

Je tedy nutné řešit tento problém systémově na úrovni vlády. Kraj může pomoci, a také pomáhá, v jednotlivých případech lidem  v nouzi. Rodinám s dětmi a starým lidem. Ve zdravé společnosti mají lidé, kteří pracují, takový příjem, aby jim zajistil slušný život. Chceme snad, aby byla většina lidí závislá na sociálních dávkách? Sociální demokracie určitě ne.

Pavel Hroch (Jihočeši 2012)

Zapojení kraje do takové podpory nepovažujeme za systémové. Ačkoli vnímáme situaci ohrožených skupin, považujeme ceny energií a jejich dopady na občany a firmy za problematiku s celostátním významem, úzce propojenou s legislativní činností či rozhodnutími parlamentu, vlády či ministerstev, zejména min. průmyslu a obchodu, min. práce a sociálních věcí a min. financí.

Martin Kuba (ODS)

My jsme jako kraj takovou pomoc v tomto období dokonce reálně poskytovali. Bylo to v programu My v tom Jihočechy nenecháme. Bylo to ve chvíli, kdy kvůli válce na Ukrajině došlo ke skokovému navýšení cen energií, které bylo navíc kombinované s vysokou inflací a to navýšení bylo natolik skokové, že nebyla šance se na něj „připravit“.

Byli jsme jediným krajem v ČR, který k takové podpoře přistoupil a já jsem přesvědčen, že to v té chvíli bylo správné, protože ta situace byla opravdu výjimečná. Obecně ale systém sociálních podpor patří do kompetencí státu a kraj by měl přistoupit k takovému kroku pouze v takovýchto výjimečných situacích.

Josef Soumar (Piráti)

Ceny energií (elektřiny, plynu) se aktuálně pohybují na úrovni cen před krizí a cena je v posledních měsících poměrně stabilizovaná, byť samozřejmě nelze vyloučit opětovný růst. Primární úlohou kraje je pomoci především svým zřizovaným organizacím, tedy sociálním službám, školství, krajským nemocnicím, tedy službám, které využívají a jsou strategicky důležité pro všechny Jihočechy. Tuto úlohu kraj plní, byť by mohl být například rychlejší ve snižování energetické náročnosti budov v těchto službách. Kraj dále pomáhá občanům tím, že administruje kotlíkové dotace pro nízkopříjmové domácnosti, které umožňují přechod na úspornější vytápění a šetření nákladů.

Dále finančně podporuje místní akční skupiny (MAS), ty bezplatně pomáhají všem občanům s konzultacemi pro realizaci úsporných opatření a dotacemi z programu Nová zelená úsporám. Ceny energií a související legislativu musí primárně řešit pro všechny občany stát, kraj nemůže (finančně, administrativně, legislativně) přejímat základní státní úkoly a priority, ve složitých případech a krizových stavech může samozřejmě ve spolupráci s obcemi poskytnout jednorázovou finanční podporu.


Odpovědi nejsou redakčně upraveny a jsou řazeny podle data a času doručení do redakce. Ostatní zástupci zastupitelských klubů neodpověděli. V zastupitelstvu jsou také zástupci STAN, ANO a Společně pro jižní Čechy (TOP 09 a KDU-ČSL).

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky politická korida, české budějovice, jihočeský kraj, drbna, zastupitelstvo, energie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

POLITICKÁ KORIDA: Měl by kraj pomáhat ohroženým skupinám v boji s vysokými cenami energií?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.