Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Izoplast České Budějovice využívá díky dotacím EU elektromobil

PR článek

V rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost - Nízkouhlíkové technologie- elektromobilita pořídila firma Izoplast a.s. 13.3.2020 automobil Hyundai Kona Electric. Díky tomuto titulu významně ušetřila, protože dotace činila značnou část z uznatelných nákladů, což v tomto případě byl přibližně rozdíl mezi cenou obdobného automobilu stejné třídy se spalovacím motorem a tímto typem elektromobilu.

Koupě elektromobilu bylo pro společnost dobré rozhodnutí nejen tím, že je to odpovědné rozhodnutí vůči přírodě, což je pro Izoplast zásadní, ale zároveň významně ušetřili provozní náklady na vlastní provoz, servis, garanční prohlídky a v neposlední řadě pak částečně na parkování, v Praze parkují zdarma, což je jistě výhoda. Elektromobil využívají převážně pro zajištění činnosti technika na stavbách, které realizují převážně v jihočeském a středočeském kraji.

Název programu: Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost, Nízkouhlíkové technologie - Elektromobilita

Název projektu a registrační číslo: Pořízení elektromobilu pro podnik IZOPLAST, a.s., CZ.01.3.14/0.0/0.0/18_185/0018124

  • jméno žadatele: IZOPLAST, a.s.
  • termín realizace: 23. 5. 2019- 23. 3. 2020
  • způsobilé výdaje: 436 523,17 Kč
  • dotace: 75%, tj. 327 392,37 Kč
  • popis projektu: Projekt byl zaměřen na pořízení elektromobilu a přenosné nabíjecí stanice. Elektromobil je využíván pro účely podnikání v rámci ekonomických činností společnosti IZOPLAST, a.s. Nově pořízeným elektromobilem byl nahrazen dříve využívaný automobil se spalovacím motorem. Cílem projektu byla tedy modernizace vozidla využívaného pro podnikání žadatele s přispěním ke snížení vlivu na životní prostředí.
  • závěry a výsledky: Realizací projektu došlo k nahrazení původně využívaného vozu, který žadateli sloužil pro zajištění jeho podnikatelské činnosti. Tento vůz se spalovacím motorem měl však vysoké provozní náklady a zatěžoval životní prostředí prostřednictvím vyšší produkce emisí. Díky realizaci projektu došlo zejména ke snížení nákladů na provoz vozového parku a současně také snížení vlivu na životní prostředí.

Porovnání provozních výdajů (spotřeba PHM, pojištění servisní prohlídky + spotřební materiál) ostatních osobních vozidel Izoplast a.s. za období od 1.3.2020 do 1.3. 2024

Hyundai KONA Electric

nájezd

109 000 km

náklady

2,25 Kč/km od 13.3.2020

Volkswagen ID 4

nájezd

56 000 km

náklady

3,87 Kč/km od 22.6.2021

Fiat Doblo

nájezd

80 000 km

náklady

3,02 Kč/km

Mitshubishi Outlander

nájezd

88 000 km

náklady

5,01 Kč /km

JEEP G Cheroke

nájezd

78 000 km

náklady

6,07Kč/km

Hodnocení článku je 26 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky eu, české budějovice, dotace, elektromobil

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Patrik Novotný

Výroba "ekologického" elektroauta je dle Volva o 70% energeticky náročnější než výroba spalovacího vozu a o jakékoli ekologii při pořízení vozidla se dá hovořit až po ujetí přibližně 100.000 km, kdy se elektromobil teprve dostane na stejnou úroveň uhlíkové stopy, jakou má spalovací vůz. Jinými slovy - pokud s tímto vozem nenajedete o mnoho více než uvedený počet kilometrů, tak jste tímto "ekologickým" krokem přispěli k větší produkci CO2 než kdybyste zůstali u spalováků.

Středa, 27. března 2024, 22:57Odpovědět

Izoplast České Budějovice využívá díky dotacím EU elektromobil  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.