Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Stavba lávky v Táboře u Jordánu a práce s tím spojené vyjdou na 92 milionů korun

Stavba lávky pro pěší v Táboře u hráze Jordánu a další práce s tím spojené vyjdou na 92 milionů korun. Je to nepatrně více, než byla cena ze soutěže, ale přesto město zaplatí méně, než původně očekávalo. Stavba loni trvala déle než půl roku. Původní odhad ceny byl 100 milionů korun. Úpravy okolí lávky by měly skončit v příštích týdnech.

„Zakázku se nám podařilo dobře vysoutěžit, kdy vyhrála nabídka za 85 milionů korun. Vícepráce pak cenu navýšily na 92 milionů korun, ale pořád se držíme pod předpokládanou sumou," uvedl starosta Štěpán Pavlík (Tábor 2020). Dodal, že pracovníci nyní opravují okolí lávky. Obkládají určitá místa kameny a vysazují vrby, které tam původně stály, ale vzhledem k jejich špatnému stavu je město muselo nechat pokácet. „S výsadbami nových vrb se čekalo na vhodné počasí," řekl starosta.

Stavba lávky podél Jordánu byla největší loňskou investiční akcí Tábora. Původní lávka stála u hráze od roku 1929. Pavlík uvedl, že komplikace působily především sloupy zapuštěné v zemině. Vzhledem k nestabilnímu podloží stará lávka za poslední roky klesla o osm centimetrů. Město zvažovalo i provizorní rekonstrukci. Znamenalo by to ale jen částečné úpravy stavby. Nakonec se rozhodlo pro kompletní modernizaci.

Kvůli projektu byla velkou část loňského roku uzavřená i silnice na hrázi, která spojuje části města na obou stranách jordánské nádrže, která se rozkládá na ploše 50 hektarů. Vodní plocha je podle historiků unikátní svou primární funkcí, nešlo o rybník za účelem chovu ryb, ale o zásobník užitkové vody pro středověké město. Jordán byl založen v roce 1492, je to tedy nejstarší umělá vodní nádrž v českých zemích.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Tábor

Štítky ČR, správa, stavby, Tábor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavba lávky v Táboře u Jordánu a práce s tím spojené vyjdou na 92 milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.