Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Chlum u Třeboně pořádá veřejnou sbírku na obnovu kostela, který zachvátil požár

Chlum u Třeboně pořádá sbírku na obnovu Kostela Nanebevzetí Panny Marie, který na začátku tohoto týdne zachvátil požár. Předběžná škoda byla stanovena na 15 milionů korun. Při požáru se nikdo nezranil.

„Městys Chlum u Třeboně pořádá veřejnou sbírku pro obnovu Kostela Nanebevzetí Panny Marie, který byl poničen požárem. Kostel je v majetku Římskokatolické farnosti Chlum u Třeboně. Sbírkový účet bude otevřen do 31. března 2025,“ napsala na Facebooku starostka Jitka Bednářová (Občané pro Chlumecko). Příspěvěk mohou lidé zasílat na účet České spořitelny číslo 7778888399/0800. „Všem dárcům děkujeme,“ dodala Bednářová.

Hořet začalo v kostele v pondělí 25. března odpoledne. Na místě zasahovalo celkem devět jednotek, sedm dobrovolných a dvě profesionální. Výše škody byla podle posledních informací předběžně odhadnuta na 15 milionů korun. Při požáru se nikdo nezranil. 

„Stále je to ve fázi vyšetřování. Na místě jsou vyšetřovatelé z hasičského záchranného sboru a policisté. Byl jsem tam ještě dnes ráno. Rád bych ocenil práci hasičů, kteří postupovali profesionálně a skvěle reagovali. Když hasili, chovali se velmi citlivě a šetrně. Zachránili také některé cenné věci, které už jsou ukryté. Místní hasiči byli na místě jako první a reagovali velmi profesionálně,“ řekl v úterý po požáru farář Martin Bětuňák za Farnost Chlum u Třeboně.

Chlum u Třeboně truchlí po požáru kostela. Farnost poděkovala hasičům

Jihočeský městys Chlum u Třeboně má za sebou náročnou noc. Hasiči tam zasahovali u požáru Kostela Nanebevzetí Panny Marie, který vypukl v pondělí před 18. hodinou. Dnes na místě pokračuje vyšetřování. Římskokatolická farnost Chlum u Třeboně nyní...

Kostel Nanebevzetí Panny Marie je vrcholně barokní poutní kostel, který je významnou dominantou městysu Chlum u Třeboně na Jindřichohradecku. Vznikal v letech 1737 až 1745. Jeho zakladatelem je baron Jan František z Fünfkirchenu. Ten ho nechal postavit jako poděkování za záchranu svého života, když jej zasypalo zdivo na nedalekém statku.

Chlum u Třeboně se nachází poblíž rakouských hranic, žije v něm přibližně 1 900 obyvatel. Přibližně pět kilometrů od městyse leží rakouské město Litschau.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jitka Bednářová

Štítky požár, sbírka, pomoc, Chlum u Třeboně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chlum u Třeboně pořádá veřejnou sbírku na obnovu kostela, který zachvátil požár  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.