Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Samsonovu kašnu zakrývají plechové zábrany. Opravuje se bazén

Polovinu Samsonovy kašny na náměstí Přemysla Otakara II. zakrývají plechové zábrany. Důvodem jsou opravy bazénu, které chce město po dohodě s památkáři udělat. Práce potrvají celý duben.

Poslední velkou rekonstrukcí prošla Samsonova kašny v roce 2014. O rok později se pak opravovala socha Samsona. Nyní se pracuje na bazénu. „Na osmiúhelníkové kamenné vaně kašny je třeba opravit spáry, vyplnit vzniklé praskliny a zcelit povrchy. Všechnu restaurátorskou práci odvede Lukáš Hosnedl, který převzal péči o Samsonovu kašnu po Ivanu Tláškovi,“ uvedl dnes náměstek primátorky Michal Šebek (ODS).

Pracovat se bude jak na vnější, tak i na vnitřní straně. Restaurátorské práce začaly v pondělí 8. dubna, příští týden se bazén vypustí a očistí. Pomocí plošiny se očistí i horní část mušle a technici zkontrolují světla. „Po další dny zůstane ještě kašna bez vody, aby restaurátor mohl provést další nezbytné opravy uvnitř bazénu,“ doplnila mluvčí Čevaku Jitka Kramářová.

Hotovo má být na konci dubna. Kamenná Samsonova kašna je chráněnou kulturní památkou. Pochází z let 1721–1727 a svého druhu je jednou z největších v zemi. Ve své době sloužila k zásobování centra města vodou. Čerpala se do ní z Vltavy a kvůli tomu také byla na pravém břehu řeky postavena Vodárenská věž. Potrubí odtud přivádělo vodu do města pod hladinou Vltavy, což byl v tehdejší době značný technický úspěch.

Kašna je dílem jihočeského sochaře J. Dietricha a kameníka Zachariáše Horna. Její dominantu tvoří právě socha Samsona krotícího lva, který stojí na výrazném dekorativním soklu se čtyřmi maskarony – chrliči vody. Horní součástí soklu jsou čtyři postavy atlantů nesoucí kamennou mušli, která byla Zachariášem Hornem vytesána přímo v lomu v Besednici u Trhových Svinů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Elmira Talířová

Štítky Samsonova kašna, kašna, náměstí, náměstí Přemysla Otakara II., České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Samsonovu kašnu zakrývají plechové zábrany. Opravuje se bazén  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.