Počasí dnes22 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

České Budějovice budou hostit hokejové mistrovství světa žen, na programu jsou další turnaje

České Budějovice budou už příští rok hostit hokejové mistrovství světa. Na jihu Čech se střetne celkem deset národních týmů žen v termínu od 9. do 20. dubna 2025. Jihočeský kraj se zároveň dohodl s Českým svazem ledního hokeje (ČSLH) na dalších akcích, v regionu se budou konat České hokejové hry či turnaje výběrů do 16 a 20 let.

Zástupci ČSLH zvažovali kromě Českých Budějovice také Karlovy Vary, volba nakonec padla na jihočeské město. Prezident Českého svazu ledního hokeje Alois Hadamczik dnes na tiskové konferenci vyzdvihl hokejový stadion i fakt, že jsou Budějovice hokejovým městem, kde jsou lidé zvyklí chodit na zápasy domácího Motoru. 

„Zároveň jsem cítil také obrovskou vůli od pana hejtmana a paní primátorky. Jsem s tím výsledkem spokojený,“ dodal Hadamczik.

Hrát se bude od 9. do 20. dubna. Turnaje se zúčastní celkem deset týmů, kromě Česka například Kanada, USA, Finsko, Švédsko či Švýcarsko. 

Prezident Českého svazu ledního hokeje Alois Hadamczik (vlevo) a jihočeský hejtman Martin Kuba.

Hlavním motivem vizuální identity šampionátu bude postava hrdinky s heslem Hrdinky přicházejí. 

Viceprezident ČSLH Petr Bříza ocenil, že hejtmanství chce, aby byl region i nadále hokejovým krajem. Proto se svaz dohodl na rozšířené spolupráci. 

Týmy a fanoušci obsadí hotely i restaurace

„Budou se tady konat také další turnaje juniorských reprezentací. Chceme přivést naše národní týmy na soustředění do jihočeských měst a využít infrstrukturu, kterou nabízejí. Chtěl bych poděkovat za tenhle revoluční přístup. Takto rozsáhlá spolupráce mezi svazem a krajem ještě nevznikla,“ sdělil Bříza. 

Snahu o dlouhodobu spolupráci potvrdil také jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS). Ten sdělil, že se na jihu Čech uskuteční v letech 2026 a 2028 České hokejové hry. Právě v roce 2028 navíc domácí Motor slaví 100. výročí od založení, zároveň budou České Budějovice Evropským hlavním městem kultry. 

„Jde o to, že sem přijedou týmy včetně těch realizačních, přijedou také fanoušci. Všichni se musí někde najíst, ubytovat a tak dále. Celé to zapadá do ekonomiky Jihočeského kraje. Jde nám také o to, aby se děti mohly podívat na ty své vzory,“ vzkázal hejtman.

Upozornil, že se mohou zápasy mistrovství světa žen krýt s případným semifinále play-off domácího Motoru. Zástupci kraje, města i klubu o tom ví a situaci řeší. Je možné, že budou Jihočeší hrát na jiném stadionu, naznačil hejtman Kuba. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky hokej, české budějovice, mistrovství světa, sport, turnaj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

České Budějovice budou hostit hokejové mistrovství světa žen, na programu jsou další turnaje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.