Počasí dnes14 °C, zítra21 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Ve Frymburku nad Vltavou na břehu lipenské přehrady bude busta Járy Cimrmana

Ve Frymburku nad Vltavou na břehu lipenské přehrady bude busta Járy Cimrmana. Vytvářejí ji studenti z katedry výtvarné výchovy pedagogické fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Cimrman podle jedné z her ve frymburském starobinci, který následně zatopila přehrada, léčil chřipku.

U busty bude i popisek Braillovým písmem, což zpřístupní místo i zrakově handicapovaným. Studenti, kteří bustu tvoří, navštěvují výběrový kurz, kdy jsou předměty zaměřené na haptické modely pro lidi s postižením.

„Je to pro všechny velká a velmi zajímavá výzva. Naši studenti mají možnost vytvořit dílo, které bude umístěno ve veřejném prostoru a k tomu bude i nápomocné pro osoby s různým tělesným postižením, především pro nevidomé a slabozraké. Kromě toho právě postava Járy Cimrmana je pro mnohé srdeční záležitostí a považuji to za vynikající nápad," uvedla Zuzana Duchková z katedry výtvarné výchovy pedagogické fakulty.

Frymburk věří, že připomínka fiktivního českého génia Cimrmana přiláká nové turisty. Městys vyhledávají návštěvníci v zimě kvůli dostupným podmínkám pro lyžování a v létě zase kvůli hlavně kvůli koupání v lipenské přehradě. „Věříme, že tím Frymburk jen získá," uvedl starosta Ota Řezáč.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pavel Pechoušek

Štítky ČR, výtvarné, turistika, zábava, Frymburk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Frymburku nad Vltavou na břehu lipenské přehrady bude busta Járy Cimrmana  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.