Počasí dnes31 °C, zítra25 °C
Sobota 27. července 2024  |  Svátek má Věroslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

V jižních Čechách už 20 let fungují místní akční skupiny, jejich posláním je rozvoj venkova

PR článek

V roce 2004 vznikly v jižních Čechách nové subjekty s neobvyklým názvem – místní akční skupiny. Jedná se o společnosti fungující na bázi spolupráce obcí, podnikatelů, zemědělců, neziskových organizací, škol i aktivních občanů. Ačkoliv se o nich příliš neví, v mnoha obcích podpořily realizaci potřebných a zajímavých projektů.

Místní akční skupiny (MAS) v průběhu 20 let pokryly více než 95 % území jižních Čech, ve kterém se nachází 605 ze 624 obcí Jihočeského kraje. Většina našeho venkova tedy může využít činnosti a rozličných aktivit, které tzv. MAS realizují.

„Místní akční skupiny vznikly na základě z mého pohledu velmi rozumného názoru. A sice že lidé, kteří žijí a podnikají ve své obci, ve svém regionu, vědí nejlépe, co tuto obec či region trápí a co potřebuje ke svému dalšímu rozvoji. Místní znalost nemůže nikdy centralizovaná správa nahradit.“ uvedl Tomáš Novák, předseda Krajského sdružení místních akčních skupin Jihočeského kraje.

MAS tedy fungují na bázi spolupráce soukromé podnikatelské i nepodnikatelské sféry a veřejné správy (obcí, svazků obcí). Základním cílem MAS je zlepšování kvality života ve venkovských oblastech. Podporují zemědělce, podnikatele, spolky v jejich činnosti, samy realizují aktivity zaměřené na sociální oblast, komunitní život a společenské dění v obcích nebo například na ochranu životního prostředí či zlepšení vzdělávání. Škála těchto činností je stejně různorodá, jak rozličný je náš venkov. V České republice jich funguje rovných 180. Dozvědět se o nich více není nic složitého, stačí navštívit stránky jejich střešní organizace – Národní sítě místních akčních skupin ČR.

„Jižní Čechy jsou veskrze venkovský kraj. MAS mají za sebou spoustu odvedené práce. Jejich prostřednictvím byly například podpořeny již více než dva tisíce projektů, ať už prostředky z Evropské unie, nebo z národních dotačních titulů. Ale MAS také znamenají stovky činorodých obyvatel, podniků, zemědělců či řemeslníků, kteří chtějí v našem venkově pracovat, zaměstnávat lidi a přispívat k jeho rozvoji. Máme jen jednu velkou nevýhodu. Neumíme příliš náš přínos k rozvoji jihočeského venkova odprezentovat veřejnosti. Věřím však, že i v tomto ohledu se blýská na lepší časy.“ dodal Novák.

Krajské sdružení i jednotlivé místní akční skupiny také mnoho let spolupracují s Jihočeským krajem. „Díky finanční podpoře Jihočeského kraje mohou místní akční skupiny realizovat více prospěšných aktivit, které vnímá také Jihočeský kraj velmi pozitivně.“ konstatoval náměstek hejtmana Jihočeského kraje Pavel Hroch, který má problematiku jihočeského venkova a podpory MAS v gesci.

Pokud se chcete přesvědčit, zda i ve Vaší obci byly některé projekty podpořeny díky MAS, podívejte se na tyto webové stránky. Data jsou zde postupně doplňována, proto doporučujeme tyto stránky sledovat i v budoucnu. A sledujte také Drbnu, v příštích týdnech se o jednotlivých MAS dozvíte více.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Národní sítě místních akčních skupin

Štítky MAS, spolupráce, projekty, jižní Čechy, venkov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V jižních Čechách už 20 let fungují místní akční skupiny, jejich posláním je rozvoj venkova  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.