Počasí dnes31 °C, zítra25 °C
Sobota 27. července 2024  |  Svátek má Věroslav
Bez reklam

V Temelíně zavezli do prvního bloku palivo s vyšším počtem souborů. V reaktoru vydrží déle

Do reaktoru odstaveného prvního bloku umístili energetici 163 palivových souborů. Je mezi nimi 48 čerstvých souborů, dosud jich přitom bylo o šest méně. Od zvýšení počtu si ČEZ slibuje další zvýšení efektivity elektrárny. Přejde tak na osmnáctiměsíční palivovou kampaň a první blok bude v provozu o dva měsíce déle.

Snížení počtu odstávek, tím i omezení čerpání životnosti a zvýšení efektivity provozu. To očekává ČEZ v Temelíně od přechodu na osmnáctiměsíční palivovou kampaň, na kterou se energetici aktuálně na prvním bloku připravují. Do reaktoru převezli takzvanou přechodovou vsázku, díky které se provoz prodlouží o dva měsíce.

„S přechodovou vsázkou se pohybujeme v rámci stávajícího povolení od Státního úřadu pro jadernou bezpečnost. Na delší než roční provoz můžeme přejít až po získání povolení od jaderného dozoru. Potřebné podklady jsme nedávno předali,“ uvedl ředitel Jaderné elektrárny Temelín. Jan Kruml.

Nově místo dosavadních 42 palivových souborů jich do reaktoru zavezou 48. Celkový počet palivových souborů zůstává stejný, tedy 163. Stejné bude i obohacení paliva. „Palivové soubory budou ale obsahovat více absorbátoru, který tlumí jejich reaktivitu. To v kombinaci s vyšším počtem čerstvých souborů zajistí, že blok může být v provozu déle,“ doplnil Kruml. Podle energetiků je to zjednodušeně podobné, jako když člověk hodí do kamen sedm uhelných briket místo pěti a trochu přivře vzduch, taky vydrží déle.

Vedle delšího provozu přinese prodloužený palivový cyklus snížení čerpání životnosti zařízení a vyšší výrobu na úrovni v průměru téměř dvou terawatthodin ročně za obě jaderné elektrárny. „Na druhém bloku jsme v přechodovém režimu od loňského podzimu. Po získání povolení od SÚJB zavezeme palivo pro osmnáctiměsíční kampaň. K tomu by na druhém bloku mělo dojít ještě letos. Všemu předcházelo pečlivé ověření všech bezpečnostních parametrů a zachování všech bezpečnostních rezerv,“ vysvětlil člen představenstva ČEZ a ředitel divize jaderná energetika Bohdan Zronek.

Osmnáctiměsíční palivové kampaně jsou v současné době standardem u většiny jaderných elektráren. Na delší palivový cyklus přechází také Jaderná elektrárna Dukovany. Samotný projekt v České republice dostal konkrétní podobu v roce 2018, od kdy probíhala povolovací řízení. Finálního stavu chtějí energetici v Temelíně dosáhnout v roce 2025.

V harmonogramu odstávky mají energetici přes 17 tisíc činností včetně 71 investičních akcí. I s dodavateli se do odstávky zapojí přibližně tisícovka lidí. Letos jde o první plánovanou odstávku v Temelíně. Dvouměsíční odstávka druhého bloku začne v polovině října. 

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Marek Sviták

Štítky Temelín, první blok, palivo, odstávka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Temelíně zavezli do prvního bloku palivo s vyšším počtem souborů. V reaktoru vydrží déle  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.