Počasí dnes21 °C, zítra24 °C
Neděle 16. června 2024  |  Svátek má Zbyněk
Bez reklam

Centrum míčových sportů postaví do konce roku 2028, finální podobu určí architektonická soutěž

Projekt výstavby Centra míčových sportů u českobudějovického výstaviště začíná získávat konkrétní podobu. Krajský úřad Jihočeského kraje právě dokončuje přípravy na vypsání architektonické soutěže. Ta určí finální podobu sportovní haly, přilehlého náměstíčka i nového vstupu do areálu výstaviště, jehož součástí bude i parkovací dům.

Plánované multifunkční sportovní zařízení u českobudějovického výstaviště bude mít kapacitu pět tisíc diváků a hrací plochu o rozměrech 30 x 50 metrů s výškou 13 metrů. Odhadovaná cena projektu je 1,5 miliardy korun. Finální podobu haly porota vybere v únoru příštího roku. Stavební povolení chce kraj získat v červenci 2026 tak, aby stihl celý projekt dokončit do konce roku 2028.

„Naším záměrem je zcela proměnit tuto lokalitu a vytvořit zde halu, která bude sloužit nejen pro míčové sporty, ale také pro kulturu a různé kongresy,“ uvedl hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba (ODS). Doplnil také, že přesnou podobu haly určí až architektonická soutěž. Je tak možné, že finální půdorys haly nebude mít kruhový tvar, který je na současných vizualizacích. Ty kraj zveřejnil v červnu minulého roku.

V Českých Budějovicích má vzniknout národní hala pro míčové sporty

Přímo před vchodem do českobudějovického výstaviště má vzniknout nová národní hala pro míčové sporty. Nabídne kapacitu přibližně pět tisíc diváků a její výstavba bude souviset s rozsáhlejší proměnou celého území. Dnes o tom informovali zástupci...

Největší obtíží projektu bylo prvotní vyřešení majetkových poměrů. Plocha, na které nová multifunkční aréna vyroste, totiž nepatří kraji ani městu České Budějovice. Pozemek, stejně jako celé výstaviště, totiž patří státu. Bylo proto nutné najit řešení, které bude přijatelné a výhodné pro všechny zapojené subjekty.

„Podobně rozsáhlé projekty často krachují na špatné komunikaci. Zde se však podařilo vše úspěšně vyjednat, a to i přesto, že stran zapojených do projektu je zde více než jindy. Díky tomu zde můžeme začít budovat rozsáhlý a propojený komplex, který je zároveň infrastrukturou pro budoucí rozšíření možností výstaviště,“ sdělil ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

Program výstaviště se omezí jen minimálně

Už za čtyři roky tak budou mít jihočeští sportovci to nejmodernější zázemí, které dokáže hostit nejprestižnější mezinárodní sportovní soutěže. Zároveň se stane centrem kulturních a společenských aktivit, jako jsou kongresy, konference či různé typy kulturních akcí. Kraj očekává, že centrum přiláká ročně 25 až 40 tisíc návštěvníků kulturních akcí a dalších 90 až 120 tisíc sportovních nadšenců. Sportovní kluby regionu pak díky novému centru najdou zázemí pro více než 6 700 svých členů.

Vizualizace ukazuje hlavní tah podél výstaviště ve směru do centra. Vzniknout tam má kongresový hotel. Foto: Jakub Bartoš

Plánovaná výstavba haly s velkou pravděpodobností zasáhne také do tradičních akcí Výstaviště České Budějovice, mezi ty patří například Země živitelka, nebo Hobby. Předseda představenstva Výstaviště České Budějovice Mojmír Severin však věří, že všechny tyto akce se obejdou bez větších omezení.

„U projektu máme podmínku, že harmonogram prací musí být uzpůsoben tak, aby se co nejvíce vyhnul našim tradičním akcím. Už teď je ale jasné, že několika omezením se určitě nevyhneme. Naštěstí se nám vybudováním několika nových pavilonů přesunulo centrum výstaviště do jeho severní části, kde bude na akcích taktéž fungovat vstupní brána,“ přiblížil Severin.

Doplnil, že nápor návštěvníků určitě pomůže rozmělnit také vybudování nových lávek, které propojí areál výstaviště v pravým břehem Vltavy. „Na pravém břehu parkuje většina našich návštěvníků. Vybudování lávek je tak pro nás velice strategickým krokem,“ dodal. 

Projekt rozšíří centrum města

Pozemky pro výstavbu haly poskytne stát a financovat ji bude s pomocí dotačních titulů Jihočeský kraj. Ten na oplátku za poskytnutí pozemků vybuduje také administrativní zázemí výstaviště, které v budoucnu poslouží pro jeho další rozvoj. Třetí subjekt, který se do projektu zapojí, je samo město České Budějovice. Jeho úkolem bude financovat výstavbu náměstíčka, které bude novou halu obklopovat.

Proměnit se má celé území okolo areálu výstaviště. Zdroj: Martin Kuba 

„Rozšiřujeme centrum města o další části. Netýká se to jen plánované přestavby Zátkova nábřeží, ale právě i prostoru před Centrem míčových sportů. Vynasnažíme se, aby byl okolní prostor příjemným místem pro trávení volného času,“ uvedl náměstek českobudějovické primátorky Petr Maroš (ODS).

Projekt na vybudování Centra míčových sportů je součástí širšího plánu revitalizace území podél Vltavy. Ten zahrnuje otevření prostoru Výstaviště, zpřístupnění levého břehu Vltavy a propojení obou břehů řeky lávkami. Tento plán také počítá s výstavbou nových hotelů a dalších zařízení, které podpoří cestovní ruch a ekonomický rozvoj regionu.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Centrum míčových sportů, Výstaviště České Budějovice, Jihočeský Kraj, Martin Kuba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Centrum míčových sportů postaví do konce roku 2028, finální podobu určí architektonická soutěž  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.