Počasí dnes25 °C, zítra32 °C
Pondělí 17. června 2024  |  Svátek má Adolf
Bez reklam

Teolog a kněz Karel Skalický oslavil 90. narozeniny. Významně se podílel na boji proti totalitě

Teolog a kněz Karel Skalický, který se 20. května dožil 90 let, se významně podílel na aktivitách českého exilu v boji proti totalitě. Po emigraci do Říma, kde získal doktorát z filosofie a teologie a přijal kněžské svěcení, přednášel teologii na Lateránské univerzitě, od roku 1967 vydával významný exilový časopis Studie a jako kněz se věnoval českým exulantům. V roce 1994 se vrátil do vlasti a působil na Teologické fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.

Podle údajů Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) se až po otevření archivů bezpečnostních složek dozvěděl, že jeho ilegální přechod hranic umožnila, a dokonce naplánovala samotná StB. Ta totiž spolu s Karlem Skalickým vyslala do zahraničí svého agenta, který se měl infiltrovat do struktur katolického kněžského exilu. Ironií osudu se však stalo, že kvůli problematickému chování musela StB svého agenta brzy stáhnout, a tak výsledkem její akce vlastně bylo, že pomohla budoucímu knězi utéct do zahraničí. Za to pak proti němu od 80. let vedla očerňovací kampaň.

Rodák z Hluboké nad Vltavou byl v letech 1996 až 1999 děkanem Teologické fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. V roce 2016 mu byl prezidentem Václavem Klausem propůjčen Řád Tomáše Garrigua Masaryka za vynikající zásluhy o stát v oblasti rozvoje demokracie, humanity a lidských práv. Od roku 2013 je emeritním profesorem Jihočeské univerzity.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Kamila Horáková

Štítky ČR, církve, historie, Skalický, profesor, univerzita, teolog

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Teolog a kněz Karel Skalický oslavil 90. narozeniny. Významně se podílel na boji proti totalitě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.