Počasí dnes24 °C, zítra24 °C
Neděle 23. června 2024  |  Svátek má Zdeňka
Bez reklam

Milovická rezervace získala na Ekofestivalu Cenu sympatie, na projektu se podíleli i jihočeští vědci

Milovická rezervace velkých kopytníků dosáhla významného úspěchu na Ekofestivalu v Českých Budějovicích, kde získala Cenu sympatie v rámci prestižního festivalu E.ON Energy Globe. Tato rezervace vznikla v roce 2015 v bývalém vojenském prostoru Milovice díky spolupráci ochranářské společnosti Česká krajina a vědců z Jihočeské univerzity a Biologického centra Akademie věd.

„Nesmírně si vážíme podpory veřejnosti, která o zisku Ceny sympatie rozhodovala. Ocenění patří všem, kdo se na vzniku a fungování rezervace podílí od jejího vzniku až do současnosti,“ řekl Dalibor Dostál, ředitel ochranářské společnosti Česká krajina.

„Ať už jde o odbornou a vědeckou stránku, financování, dobrovolnickou činnost nebo náročnou advokační činnost, která pomáhá unikátní rezervaci bránit před různými destruktivními tlaky,“ dodal. Připoměl také, že jsou to právě vědci z Jihočeské univerzity a Biologického centra Akademie věd v Českých Budějovicích, kteří na projektu od začátku spolupracují.

Milovická rezervace se stala významným místem pro ochranu přírody a klimatických změn. Díky zubrům a divokým koním v rezervaci vzrostly počty vzácných druhů o stovky až tisíce procent. „Po příchodu velkých kopytníků vzrostly počty jedinců nejvzácnějšího místního motýla, modráska hořcového, o 1700 procent a počty semenáčků nejohroženější květiny, hořce křížatého, se zvýšily dokonce o 5553 procent,“ uvedl Dostál.

Rezervace nyní usiluje o celkové vítězství v soutěži o ekologické Oskary. Veřejnost může pro projekt hlasovat na webových stránkách soutěže. „Děkujeme za podporu všem Jihočechům a věříme, že nás budou v hlasování podporovat i nadále, protože nebýt vědeckých institucí z Českých Budějovic, náš projekt by nevznikl a nezaznamenal by dosavadní úspěchy,“ uzavřel.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Kurz

Štítky rezervace, zubři, divocí koně, ekologie, ocenění, projekt

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Milovická rezervace získala na Ekofestivalu Cenu sympatie, na projektu se podíleli i jihočeští vědci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.