Počasí dnes14 °C, zítra11 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Nová ferrata na Václavských skalách v Písku je hotová, oficiálně ji otevřou již tento pátek

Písek láká na otevření nového turistického lákadla – ferraty na Václavských skalách. Tuto jedinečnou cestu vybavenou fixními lany a železnými stupy zástupci města slavnostně zpřístupní v pátek 28. června. Ferrata má nabídnout adrenalinový zážitek jak zkušeným lezcům, tak začátečníkům, a obohatit turistickou nabídku města.

Jištěnou lezeckou trasu na Václavských skalách město začalo budovat v únoru tohoto roku a již v pátek 28. června ji slavnostně otevře pro veřejnost. Tento nový adrenalinový zážitek nabídne možnost prozkoumat krásy okolní přírody z neobvyklé perspektivy a vyzkoušet si své horolezecké dovednosti.

Ferrata, což je speciální cesta ve skalním terénu vybavená fixními lany a železnými stupy, umožní zájemcům vystoupat po skalách bez nutnosti profesionálního horolezeckého vybavení. Tento projekt, který vznikl v rámci snahy o zatraktivnění městského okolí, má nabídnout zážitek jak zkušeným lezcům, tak úplným začátečníkům.

Stavba ferraty prováděli dělníci v několika fázích, aby co nejméně narušila přístup k oblíbené stezce podél řeky Otavy. Přesto bylo nutné dočasně omezit pohyb v této oblasti, aby se zajistila bezpečnost prací a ochrana životního prostředí.

„Po odborném posouzení stavu dřevin, které se vyskytují v těsné blízkosti skalního masivu, budou v následujících dnech provedeny odbornou firmou ve spolupráci s městskou společností Lesy města Písku zdravotní, redukční a stabilizační řezy vybraných dřevin. Skalní stěna, kudy povede zajištěná cesta, taktéž nástupní místo a vrcholová část ferraty, budou očištěny od nežádoucích keřových společenstev a invazivních dřevin,“ uvedl Jan Venclík z píseckého oddělení investic a rozvoje.

V další etapě pak pracovníci na základě geologického posouzení terénu a pevnosti skalní stěny odstraněli uvolněné a volné kameny, případně bloky, které by svou nestabilitou mohly ohrozit uživatele ferraty nebo návštěvníky pod skalním útvarem. „Úprava povrchu skály nebyla jednoduchá, odstranění nežádoucích dřevin, očištění skály a odstranění kamenů trvalo řadu týdnů. Prostor pod skalním masivem byl proto v době probíhajících prací vyznačen a provoz pro pěší turisty a cyklisty byl v tomto úseku omezen,“ doplnil Jan Venclík.

První oficiální písecká ferrata se nachází na levém břehu Otavy a zájemci po ní vylezou až na vyhlídku. Ferrata je vzdálena pár set metrů od plovárny u Sv. Václava a je dostupná pouze pěšky po udržované stezce. Projekt do minulého ročníku participativního rozpočtu města předložil Martin Altman, který se spolu se svými kolegy na stavbě cesty aktivně podílel.


 

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zuzana Reifová

Štítky Ferrata, Písek, Václavské skály, lezení, skály

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nová ferrata na Václavských skalách v Písku je hotová, oficiálně ji otevřou již tento pátek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.