Počasí dnes33 °C, zítra31 °C
Sobota 29. června 2024  |  Svátek má Petr a Pavel
Bez reklam

Pervitin, alkohol a marihuana, dětí pod vlivem omamných látek přibývá, nárůst za deset let je až třicetinásobný

Rostoucí počet dětí pod vlivem alkoholu a drog představuje vážný problém pro jihočeské nemocnice i zdravotní pojišťovny. Za posledních deset let se počet mladistvých pacientů pod vlivm návykových látek zvýšil třicetinásobně. Lékaři a odborníci varují, že snadná dostupnost těchto látek a nedostatečná prevence situaci jen zhoršují.

Skupina tří mladíků si vyrazila do centra Českých Budějovic, aby si užila koncert na Jiráskově nábřeží. Zde si dotyční zakoupili alkoholické nápoje, které poté i vypili. Celý večer pro ně však skončil neslavně. Nejprve je zkontrolovala hlídka strážníků Městské policie a poté si je odvezli jejich zákonní zástupci.

„Po půlnoci 25. června vyjížděly dvě hlídky strážníků Městské policie na oznámení občana, který měl poblíž Kulturního domu Metropol slovní potyčku se třemi opilými mladíky. Strážníci trojici nalezli na Senovážném náměstí nedaleko pošty. Kontrola totožnosti ukázala, že pouze jednomu z mladíků již bylo 18 let. Zbylým dvěma chlapcům bylo teprve 16. Na místo proto byli zavoláni jejich zákonní zástupci, kteří ze setkání se svými dětmi za přítomnosti strážníků radost určitě neměli. U jednoho z mladíků ukázala orientační dechová zkouška téměř 1 promile alkoholu v dechu. Druhému z mladíků pak dechová zkouška ukázala dokonce téměř 1,5 promile,“ popsal okolnosti případu mluvčí českobudějovické městské policie Jaroslav Polánský.

Nárůst dětí ošetřených po užití drog je až třicetinásobný

Tento případ však není nijak ojedinělý. Nezletilých dětí pod vlivem alkoholu i jiných omamných látek registrují nejen strážníci stále více. Znatelný nárůst těchto případů pozorují jak zdravotní pojišťovny, tak i zástupci jihočeských nemocnic.

Například v rukou lékařů Dětského a dorostového oddělení Nemocnice Písek končí stále více pacientů, jejichž zdravotní potíže souvisejí s užíváním alkoholu a drog. Podle primáře oddělení Karla Chytrého jde o třicetinásobný nárůst oproti období před deseti lety.

Podle něho znatelně přibývá dětí, které lékaři přijímají s abstinenčními příznaky. „Přijímáme je kvůli křečím, zvracení, úzkostem. Většinou jde o teenagery. A na vině je buď ilegální droga, například pervitin, nebo volně dostupná látka typu HHC, kratom, nikotinové sáčky, alkohol, popřípadě různé kombinace těchto látek,“ popsal Chytrý.

Tomuto enormnímu nárůstu dětských drogových a alkoholových případů se lékaři museli přizpůsobit už při příjmu pacientů. „Když jsme dříve přijímali dítě ve špatném stavu, tak jsme mezi původce těchto obtíží návykové látky hned nezahrnovali. Dnes je naopak máme mezi hlavními možnými příčinami a přizpůsobujeme tomu i vyšetřování pacientů,“ doplnil primář.

Lékaří se starají i o drogově závyslé novorozence

Dle Chytrého se ale nárůst zdravotních komplikací spojených s užíváním návykových látek netýká pouze mladistvých. Na rostoucí počet podobných případů upozorňují například také internisté, anesteziologové a další odborníci. Na dětském oddělení pak často řeší také případy závislých rodiček a jejich dětí.

Takoví novorozenci se často rodí předčasně a první dny po porodu jeví abstinenční příznaky. „Novorozenecký abstinenční syndrom se projevuje například podrážděností, křečemi, poruchami spánku, zvracením a například průjmem. Intenzitu těchto příznaků ovlivňuje druh návykové látky, frekvence užívání i délka závislosti,“ vysvětlil Karel Růžička, lékař Neonatologického oddělení Nemocnice Písek.

Nárůstu dětí ošetřených po užití některé z návykových látek si všimla i Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP). Ta v souvislosti s užíváním návykových látek hradila za minulý rok zdravotní péči dvěma tisícovkám svých klientů do 18 let. V téměř polovině případů se jednalo o nadměrnou konzumaci alkoholu. Za posledních pět let tak počet dětí a mladistvých, kteří byli léčeni kvůli závislosti na alkoholu či jiných návykových látkách, vzrostl téměř o pětinu, což dělá nárůst o 18 procent.

Nejčastěji mají děti problém s pervitinem a marihuanou

Z dat VZP také vyplývá, že po alkoholu je nejčastějším problémem pacientů do 18 let užívání pervitinu, marihuany a velmi často také kombinace více různých drog. Situace však není příznivá ani u dospělých. Se závislostmi se vloni léčilo téměř 50 tisíc klientů.

Na léčbu různých typů závislostí tak vloni VZP vydala 1,5 miliardy korun. Je to o 190 milionů víc než v roce předchozím. Bezmála dvě třetiny této částky, konkrétně 952 milionů, připadlo právě na léčbu závislosti na alkoholu. Ta se týkala 27 tisíc klientů, což je víc než polovina všech léčených.

Tento rostoucí počet pacientů, kteří museli být ošetřeni z důvodu intoxikace nebo závažné duševní poruchy spojené s dlouhodobým užíváním návykových látek, dle zástupců VZP představuje závažný problém, který ovlivňuje jednotlivce i celou společnost.

„Osoby se závislostí na alkoholu umírají v průměru o 24 let dříve než běžná populace, téměř 83 procent z nich v ekonomicky aktivním věku do 64 let. Nejčastějšími důvody jsou takzvané vnější příčiny. Jde zejména o náhodná poranění a sebevraždy, a dále onemocnění jater, nemoci oběhové soustavy a zhoubné novotvary,“ říká mluvčí VZP Viktorie Plívová.

Důvody tohoto stoupajícího trendu pak zástupci VZP vidí hlavně v snadné dostupnosti těchto látek a nedostatečné edukaci. „Jedním z hlavních důvodů je snadný přístup mladistvých k alkoholickým nápojům. Ať už třeba prostřednictvím rodiny, přátel, nebo obchodů, které v mnoha případech nedodržují věkové omezení a děti tak často mají možnost se k alkoholu dostat bez větších obtíží. Další příčinou může být nedostatečné vzdělání o rizicích spojených s konzumací alkoholu,“ doplnila Plívová s tím, že klíčovým prvkem v boji proti návykovým látkám je prevence.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky alkohol, drogy, mladistvý, nemocnice, police, prevence, ošetření

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ellen Vlčková

Vážený pane autore, jestliže jste schopen napsat větu: LÉKAŘÍ se starají i o drogově ZÁVYSLÉ novorozence, vraťte se na první stupeň ZŠ a neztrapňujte se. Opravdu. Mít takto negramotného partnera, styděla bych se za něj. Běžte dělat něco užitečnějšího a hlavně něco, na co Vám bude postačovat Vaše inteligence.

Čtvrtek, 27. června 2024, 15:40Odpovědět

Pervitin, alkohol a marihuana, dětí pod vlivem omamných látek přibývá, nárůst za deset let je až třicetinásobný  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.