Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Čtvrtek 4. července 2024  |  Svátek má Prokop
Bez reklam

Táborská knihovna se přesunula na náměstí a po dvou měsících se opět otevírá čtenářům

Městská knihovna Tábor se po dvouměsíční pauze znovu otevírá na nové dočasné adrese. Stěhování zahrnovalo přesun 120 tisíc knih a dalšího materiálu. S přesunem knih pomohli i samotní čtenáři.

Čtenáři Městské knihovny Tábor se po dvouměsíční pauze mohou těšit na znovuotevření této kulturní instituce. Počátkem května se knihovna přestěhovala na novou dočasnou adresu, Žižkovo náměstí čp. 10, kde dříve sídlila pošta 1. Tento krok byl nezbytný kvůli rekonstrukci hlavní budovy knihovny v Jiráskově ulici, která bude hotová až do konce roku 2025. Náklady na rekonstrukci se vyšplhaly na zhruba 60 milionů korun.

První čtenáře knihovna přivítá v úterý 2. července. Letní provozní doba pro dospělé bude od úterý do pátku od 8:00 do 17:00 hodin. Pro děti a mládež bude knihovna otevřena v úterý a čtvrtek od 8:00 do 17:00 hodin, ve středu a pátek od 12:00 do 17:00 hodin. Soboty zůstanou přes prázdniny zavřené.

Stěhování knihovny zajišťovala specializovaná firma, která převezla přibližně 120 000 knih a další vybavení. Se stěhováním pomohli i čtenáři, kteří si půjčili zhruba 40 000 výtisků domů, čímž značně ulehčili celý proces. Náklady na stěhování činily půl milionu korun.

Nové dočasné sídlo knihovny využívá pouze část rozlehlé budovy bývalé pošty, konkrétně přízemí a první patro. Výstavy budou probíhat ve vstupní chodbě, kde dříve visely poštovní vitríny. Piktogramy a šipky na zemi pomohou návštěvníkům se zorientovat. Oddělení pro dospělé se nachází v přízemí vlevo, kde byly dříve poštovní přepážky. Výpůjční fond zůstává stejný jako v původní budově, pouze část naučné literatury je nyní v depozitáři a je k dispozici na vyžádání.

"Co nás trochu mrzí, je, že tu máme menší prostory pro pobytové služby," poznamenala ředitelka knihovny Eva Staněk.

Dětské oddělení je umístěno v prvním patře, konkrétně v půlkruhové přístavbě architekta Theodora Petříka. CD a DVD jsou k dispozici v místnosti za půlkruhovým sálem. První nadzemní podlaží také zahrnuje ekonomické oddělení, ředitelnu, dětskou hernu a klubovku pro veřejné besedy. Letní čtení se letos bude konat v nedaleké farní zahradě v Děkanské ulici.

Staněk také uvedla, že objekt čekají za provozu další menší úpravy. Tyto změny se však čtenářů významně nedotknou. "Plánujeme odplevelit a vyčistit dvorek ve vnitřním traktu, vybudovat tu letní posezení a zřídit mobilní kavárnu," řekla.

Připravení bývalé pošty na provoz knihovny nebylo jednoduché. Prostory bylo nutné vymalovat, opravit podlahy, zajistit objekt proti vlhkosti, zavést internet, vyměnit světla, vyčistit špínu a umýt okna. Celkové náklady na stavební úpravy a opravy činily 700 tisíc korun.

Městská knihovna Tábor, která funguje od roku 1878, eviduje na 6000 registrovaných čtenářů a nabízí 160 tisíc svazků. Kromě knih půjčuje také CD, DVD, deskové hry, časopisy, noviny a e-knihy.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Tábor

Štítky Tábor, knihovna, rekonstrukce, Žižkovo náměstí, knihy, čtenáři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Táborská knihovna se přesunula na náměstí a po dvou měsících se opět otevírá čtenářům  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.