Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 4. října 2024  |  Svátek má František
Bez reklam

Město chce obchvat Budějc průjezdný zdarma. Zpoplatnění je definitivní, vzkázalo ministerstvo

Má ulevit dopravě v krajském městě. Na obchvat Českých Budějovic čekají obyvatelé města ale i řidiči dlouhé roky. Na konci roku by měl být úsek, který je součástí dálnice D3, hotový. Otázkou ale zůstává, zda opravdu dopravě v krajské metropoli uleví. Ministerstvo dopravy totiž trvá na tom, že má být zpoplatněný.

O zpoplatnění dvou úseků dálnice D3, které budou tvořit obchvat města, mluvil ministr dopravy Martin Kupka (ODS) na posledních dvou akcích, během kterých se zahajovaly stavby posledních částí D3. „Se zpoplatněním počítáme. V principu rozšiřování dálniční sítě je to nezbytný a obvyklý krok. Musíme zachovávat jednotná pravidla pro celou Českou republiku. Platí, že kde se zprovozňuje ucelený úsek, tam se spouští i jeho zpoplatnění,“ uvedl Kupka.

Začala stavba poslední jihočeské části D3. Hotová bude v roce 2027

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) dnes zahájilo stavbu posledního úseku dálnice D3 na jihu Čech z Kaplice-nádraží do Nažidel. Na dvanáct kilometrů dlouhé úseku bude bude 14 mostů, z toho dvě mostní estakády celkem dlouhé 1,5 kilometru. Dálnice se...

Rada města přitom ministerstvu zaslala žádost, ve které chtěla, aby se po desetikilometrovém obchvatu města jezdilo zadarmo. Zpoplatnění by totiž mohlo řidiče od užívání úseku odradit, bojí se vedení města.

„Navrhli jsme dva exity, exit 131 Úsilné až po exit 141 u Roudného. Mezi těmito exity šla naše žádost ministerstvu dopravy, aby byl tento kus dálnice bez poplatku,“ okomentoval náměstek primátorky Lubomír Bureš (ODS) pro iRozhlas. Podle Bureše se tak stalo i v jiných částech republiky.

I přesto, že ministerstvo označilo rozhodnutí za definitivní, o udělení výjimky chce jednat ještě jihočeský hejtman a radní města Martin Kuba (ODS). „Chápu, že pokud chce mít stát kvalitní infrastrukturu, je také potřeba ji nějak zaplatit. Pak by ale měl být ten systém a ta pravidla jednotná. Ne, aby někdo výjimku měl a jiný s podobnými podmínkami nikoliv,“ narážel Kuba pro iDnes na fakt, že v minulosti se podařilo vyjednat výjimku například ve Veselí nad Lužnicí.

Proti zpoplatnění protestují i lidé ve městě. Sepsali dokonce petici. „Pro dopravu ve městě je rozhodně lepší, aby byl obchvat maximálně využit, ale pokud bude zpoplatněn, mnoho řidičů se mu bude vyhýbat a dál dopravu ve městě zatěžovat. Z toho, a i dalších důvodů dostala řada městských obchvatů výjimku a zpoplatněny nejsou,“ stojí v internetovém dokumentu, který ale zatím podepsalo jen několik lidí.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ŘSD

Štítky doprava, město, České Budějovice, obchvat, ministerstvo dopravy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Josef Salava

Mělo by to byt zadarmo aby se ulevilo Městu,vždyt ulice jsou plné aut to zase jde jen o prachy.

Sobota, 6. července 2024, 18:48Odpovědět

Město chce obchvat Budějc průjezdný zdarma. Zpoplatnění je definitivní, vzkázalo ministerstvo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.