Počasí dnes28 °C, zítra20 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Nezaměstnanost na jihu Čech je kolem tří procent. Roste zájem o rekvalifikační kurzy

Nezaměstnanost na jihu Čech je podle údajů Úřadu práce pod třemi procenty. Roste zájem o rekvalifikační kurzy, zejména pak o obory účetnictví nebo o kurzy zaměřené na práci s umělou inteligencí. Volných pracovních míst je v kraji kolem 13 tisíc.

V průběhu června zaevidoval českobudějovický úřad práce 1 888 osob. „V prvním pololetí letošního roku se situace na trhu práce v Jihočeském kraji v porovnání s prvními šesti měsíci roku 2023 významně neměnila. Podíl nezaměstnaných během sledovaného období kopíroval sezónní průběh z předchozích let, kdy v zimních měsících došlo oproti podzimu k významnému zvýšení nezaměstnanosti. V jarních měsících pak především díky nástupu sezónních prací k postupnému snižování nezaměstnanosti na současnou úroveň,“ komentoval ředitel Úřadu práce pro JIhočeský kraj Ivan Loukota.

Velký zájem je podle něj o rekvalifikační kurzy. Za první polovinu roky se některého z nabízených kurzů zúčastnilo 1400 lidí, což je zhruba p třicet procent více. „Největší zájem je o kurzy účetnictví s využitím výpočetní techniky, ale také neakreditované kurzy zaměřené na práci s umělou inteligencí. Takovou zajímavostí pak je, že v rámci spolupráce s vězeňskou službou České republiky podpořila krajská pobočka Úřadu práce v Českých Budějovicích akreditovaný kurz digitální gramotnost, který úspěšně absolvovalo 14 osob ve výkonu trestu,“ říká Loukota.

Ve většině okresů došlo ke snížení počtu nezaměstnaných. K nárůstu došlo v okrese Písek a Tábor. K největšímu procentuálnímu úbytku došlo v okrese Prachatice a Český Krumlov. Podíl nezaměstnaných osob zůstal na úrovni 2,9  procenta. 

V červnu bylo podle dostupných údajů v kraji celkem 13 193 volných pracovních míst. Jejich počet byl o 305 nižší než v předchozím měsíci a o 1 248 nižší než ve stejném měsíci minulého roku. Na jedno volné pracovní místo tak připadal v průměru 1 uchazeč.

Ohodnoť článek

Foto Jan Luxík

Štítky nezaměstnanost, Jihočeský kraj, práce, úřad práce, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nezaměstnanost na jihu Čech je kolem tří procent. Roste zájem o rekvalifikační kurzy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.