Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Úterý 8. října 2024  |  Svátek má Věra
Bez reklam

Kvůli bouřce je na jihu Čech 12 tisíc domácností bez elektřiny. Některé vlaky stále nejezdí

Kvůli silným bouřkám, které včera večer zasáhly jih Čech, je v kraji zhruba 12 tisíc domácností bez elektřiny. Komplikace jsou stále i na železnicích, kde kvůli poruchám trakčního vedení nebo popadaným stromům nejezdí vlaky. Hasiči řešili necelých 300 událostí. Většinou šlo o popadané stromy nebo čerpání vody.

Komplikace způsobily bouřky hlavně na Českokrumlovsku. „Ve čtvrtek ráno jsme v jižních Čechách evidovali 21 poruch na vedení vysokého napětí a téměř 12 000 odběrných míst bez dodávek elektrické energie. Nejvíce, 7 100, jich bylo na Českokrumlovsku, dále 4 500 na Českobudějovicku a zhruba 500 na Jindřichohradecku, přičemž se nám tento počet během večera a noci povedlo snížit z původních zhruba 18 000, které jsme evidovali kolem včerejší desáté hodiny večerní," uvedl tiskový mluvčí EG.D Lubomír Budný.

Omezení jsou stále i na železnicích. Vlaky nejezdí mezi Českými Budějovicemi a Českými Velenicemi v úseku Nová Ves u Českých Budějovic a České Velenice, kde došlo k poškození trakčního vedení, dopravu na místě zajišťují autobusy. Další komplikace jsou pak na trati Rybník a Lipno nad Vltavou. Během dopoledne by ale podle vyjádření Českých drah měl být provoz obnoven.

Krušnou noc mají za sebou také hasiči, kteří zasahovali u necelý tří stovek událostí. Většina z toho byly popadané stromy, následně potom čerpání vody ze zatopených sklepů a silnic. „Do půlnoci jsme zaznamenali 230 událostí spojených s odklízením popadaných stromů. Po půlnoci do 9. hodiny přibylo další necelé čtyři desítky událostí. V naprostě většine se jedná o popadané stromy, které odklízíme ze silnic a nebo také z drátů vysokého napětí například v obcích Svinětice, nebo Kunžak. V Trhových Svinech a okolí uklízíme vozovky znečištěné od naneseného bahna a kamení,“ uvedli hasiči na webu.

Nejvíce zasaženo bylo z jejich pohledu Českokrumlovsko a Trhosvinensko. U obce Nesměň museli dokonce evakuovat dětský tábor. Šlo o zhruba 40 osob, nikdo nebyl zraněn a starosta obce všem zajistil náhradní ubytování.

Výstraha před silnými bouřkami platila pouze do čtvrtečních ranních hodin. Podle meteorologů se ještě místy mohou vyskytnou přeháňky nebo bouřky, neměly už by ale působit škody. „Teploty vzduchu dnes vystoupí na 26 až 30 stupňů Celsia," uvedli meteorologové na sociální síti X.

Na jih Čech dorazily podle předpovědi meteorologů silné bouřky. Omezily dopravu na tratích, zastaven byl také provoz na českobudějovickém letišti. Už odpoledne padaly na některých místech v kraji několikacentimetrové kroupy.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky počasí, čhmú, bouřka, meteorologové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvůli bouřce je na jihu Čech 12 tisíc domácností bez elektřiny. Některé vlaky stále nejezdí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.