Počasí dnes24 °C, zítra24 °C
Pátek 2. srpna 2024  |  Svátek má Gustav
Bez reklam

Bez elektřiny zůstává v Jihočeském kraji po bouřkách přes 3000 odběratelů

Bez dodávek elektřiny kvůli středečním bouřkám zůstalo dnes odpoledne na jihu Čech 3118 odběratelů, které zásobuje společnost EG.D. Před polednem jich bylo zhruba 8700. Nejpostiženější bylo Českokrumlovsko. Nejčastějšími příčinami poruch byly pády stromů a větví do vedení a jeho poškození. Ve středu večer a v noci na dnešek bylo bez elektřiny zhruba 18 tisíc odběratelů.

Podle webu Českých drah stále nejezdí vlaky na trati z Lipna nad Vltavou do Rybníka. Trať je bez proudu, Správa železnic pracuje na zprovoznění, lidé musí využít náhradní autobusovou dopravu. Jihočeští hasiči měli od večera 270 zásahů.

„Situace se výrazně zlepšila na Českokrumlovsku, kde nyní evidujeme 1636 domácností bez dodávek elektrické energie. Ještě dopoledne to bylo 5600. Na Českobudějovicku zůstává omezeno 1162 odběrných míst a na Jindřichohradecku 320 odběrných míst," uvedl Budný kolem 15:00.

Kvůli bouřce je na jihu Čech 12 tisíc domácností bez elektřiny. Některé vlaky stále nejezdí

Kvůli silným bouřkám, které včera večer zasáhly jih Čech, je v kraji zhruba 12 tisíc domácností bez elektřiny. Komplikace jsou stále i na železnicích, kde kvůli poruchám trakčního vedení nebo popadaným stromům nejezdí vlaky. Hasiči řešili...

Jihočeští hasiči do půlnoci zaznamenali 230 událostí spojených s odklízením popadaných stromů. Po půlnoci do dnešních 09:00 přibyly další necelé čtyři desítky událostí. „V naprosté většině se jedná o popadané stromy, které odklízíme ze silnic a nebo také z drátů vysokého napětí, například Svinětice, Kunžak. V Trhových Svinech a okolí uklízíme vozovky znečištěné od naneseného bahna a kamení," informovala mluvčí hasičů Vendula Matějů.

Nejvíc zásahů měli hasiči na Českokrumlovsku, přibližně 130 událostí a z toho nejvíce na Lipensku a Frymbursku. U obce Nesměň na Českobudějovicku evakuovali dětský tábor, přibližně 40 lidí. Nikdo nebyl zraněný, starosta obce jim zajistil náhradní ubytování, dodala Matějů.

Hladiny jihočeských vodních toků byly ráno v normálu, podle webu Povodí Vltavy platil první stupeň, tedy bdělost, pouze na řece Stropnici na měřicí stanici Pašinovice-Komařice. Podle údajů hydrologů tam je voda v normálu od dnešních 09:00. V Trhových Svinech na Českobudějovicku podle nich spadlo za posledních 24 hodin 70 milimetrů srážek, tedy 70 litrů vody na metr čtvereční. Svinenský potok tam ve středu ve 21:00 překročil na desítky minut třetí povodňový stupeň, poté voda opadala.

Silnější bouřky očekávají meteorologové opět v pátek. ČHMÚ vydal výstrahu s vysokým stupněm nebezpečí. Doprovázet je bude přívalový déšť s úhrny kolem 50 milimetrů, v opakovaných bouřkách může podle meteorologů spadnout i kolem 80 milimetrů. Místy se mohou také objevit nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a menší kroupy o velikosti do dvou centimetrů. „Bouřky se nejdřív vyskytnou brzy odpoledne na západě a jihozápadě Čech a budou postupovat k východu až severovýchodu, přičemž se budou formovat do bouřkové linie," uvedl ČHMÚ.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS Jihočeského kraje

Štítky ČR, počasí, železnice, energie, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bez elektřiny zůstává v Jihočeském kraji po bouřkách přes 3000 odběratelů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.