Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Pondělí 9. září 2024  |  Svátek má Daniela
Bez reklam

Nelegálním billboardům u Českých Budějovic brzy odzvoní, město jich přes víkend odstranilo téměř padesát

Od jihočeských silnic zmizelo za minulý víkend téměř 50 nelegálních reklamních ploch, které dlouhodobě hyzdí veřejný prostor a snižují bezpečnost silničního provozu. Billboardy odstranily při koordinované a utajované akci magistrát města České Budějovice, Jihočeská správa a údržba silnic a externí firmy. Všichni zúčastnění slibují, že v podobném počínání chtějí pokračovat i nadále.

Jihočeská města, Správa a údržba silnic (SÚS) i Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) se s nelegálními billboardy potýkají opravdu dlouhodobě. Odstraňování nelegálních ploch jim však v minulosti komplikovala problematická legislativa, která ochraňovala majetek podnikatelů i v případě, že byl umístěný na nelegálních plochách. To se změnilo na začátku roku 2024, kdy vstoupila v platnost novela, která celý proces odstranění velice zjednodušila.

„Nelegální billboardy odstraňujeme průběžně, nyní šlo však o první takto hromadnou a koordinovanou akci několika subjektů. Společně s vedením města České Budějovice jsme jich odstranili 47,“ sdělila ředitelka jihočeské SÚS Andrea Jankovcová s tím, že samotná SÚS odstranila 16 reklamních ploch.

Báli se agresivních reakcí

Vedení města České Budějovice již dříve uvedlo, že kvůli agresivnímu chování provozovatelů nelegálních ploch, které se nezdráhá označit za billboardovou mafii, chce chránit zaměstnance magistrátu a na odstranění reklam si najalo externí firmu. Ta pro město vybrané plochy odstraní a následně je uskladní v jednom z hangárů českobudějovického letiště, kde si je budou moct jejich majitelé po přihlášení a zaplacení všech vzniklých nákladů vyzvednout.

„Firma pro nás odstranila přes 30 billboardů. Zaměřili jsme se především na okolí hlavních dopravních tahů. Reklamy jsme tak odstranili na Okružní, Pražské, Milady Horákové a na zanádražní komunikaci,“ uvedl budějovický náměstek primátorky Michal Šebek (ODS).

Shodně s Jankovcovou také doplnil, že i přes původní obavy se víkendová akce obešla bez jakýchkoliv konfliktů s provozovateli reklamních ploch. „Vše šlo naprosto bez problémů. Pouze u prvních billboardů si pracovníci všimli auta se zatemněnými skly, ze kterého je někdo pozoroval a natáčel,“ upřesnil Šebek.

Aby města, SÚS i ŘSD těmto konfliktům předcházely, snažily se již v minulosti provozovatele reklam kontaktovat a odstranění s nimi vykomunikovat, ne vždy se však setkaly s kladnou odpovědí.

„Střety s provozovateli reklamních ploch bývaly v minulosti velice nepříjemné. Abychom podobným vypjatým situacím předešli, snažili jsme se posílat upozornění, že k odstranění dojde, a žádali jsme majitele, aby tak učinili sami,“ sdělila již dříve novinářům Jankovcová s tím, že docházelo ke slovním střetům i fyzickým napadením.

V odstraňování billboardů budou pokračovat

V návaznosti na víkendovou akci však zástupci všech zúčastněných subjektů věří, že provozovatelé reklamních ploch nyní pochopí, že města, SÚS i ŘSD neberou nelegální reklamy na lehkou váhu a začnou k problému přistupovat zcela jinak.

„V odstraňování billboardů chceme určitě nadále pokračovat. Zároveň si ale myslím, že provozovatelé tohoto typu podnikání už musí vnímat, že tuto problematiku nebereme na lehkou váhu, což je donutí s námi více komunikovat a změnit svůj přístup,“ řekl Šebek.

Jen na území Českých Budějovic je nyní přes sto dalších nelegálních reklamních ploch. Další stovky jsou pak po okrajích silnic po celém Jihočeském kraji. Před odstraněním billboardu musí vlastník pozemku, na kterém je reklama umístěná, nejprve získat vyjádření Silničního správního úřadu, který ho k odstranění opravňuje. Majitel pozemku pak může reklamní poutač na své náklady odstranit a uskladnit na místě, kde si jej bude moct jeho majitel po zaplacení vynaložených nákladů vyzvednout.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Se svolením Vizuální smog v Budějovicích

Štítky nelegální reklama, billboardy, odstranění, české budějovice, SÚS, ŘSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nelegálním billboardům u Českých Budějovic brzy odzvoní, město jich přes víkend odstranilo téměř padesát  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.