Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

Jihočeské hrady a zámky zaznamenaly letos mírný pokles návštěvnosti

Jihočeské hrady a zámky zaznamenaly od ledna do července mírný pokles návštěvnosti oproti loňsku. Nižší zájem v letních týdnech ovlivňují podle Národního památkového ústavu (NPÚ) především velká horka a bouřky.

„Důležité je, že ještě celý srpen, který je hlavním měsícem sezony, je před námi. Památky mají otevřeno v maximálním počtu dní a hodin, nabízí základní i nadstavbové prohlídkové okruhy a také mimořádné akce," sdělila mluvčí NPÚ Blanka Černá. Podle ní navštěvuje tradičně nejvíc lidí v jižních Čechách hrad a zámek Český Krumlov a zámek Hluboká nad Vltavou.

Český Krumlov nezaznamenal zásadní pokles zájmu, letos jej zatím navštívilo 126 478 lidí. Je to o čtyři procenta méně než za stejné období v loňském roce. Zámku Hluboká nad Vltavou se meziročně snížila návštěvnost o deset procent. Od ledna do července si letos přišlo zámek prohlédnout 106 572 lidí, loni to bylo přibližně o 6000 více. „Čísla jsou určitě ovlivněná počasím, během vysokých letních teplot byla mnohem nižší návštěvnost než obvykle," řekl zástupce kastelána v Hluboké nad Vltavou Václav Vlažný.

Vliv počasí na návštěvnost potvrzuje i Národní památkový ústav. „Slabší červenec si vysvětlujeme hlavně počasím, velká horka ani hlášené bouřky a extrémní srážky nepřejí návštěvám památek," uvedla Černá. Podle ní je pokles návštěvnosti malý a hodnotit celou sezonu je zatím předčasné.

S menším zájmem se letos potýká zámek Třeboň, kde se návštěvnost za prvních sedm měsíců snížila oproti loňsku o necelých 15 procent. Na zámek letos zavítalo 22 297 lidí, loni to bylo za stejné období o 3000 více. Podle mluvčího zámku Petra Týnavského je situace srovnatelná s rokem 2022, předchozí rok byl podle něj na třeboňském zámku výjimečně dobrý.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, památky, turistika, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jiří Schonbrun

Je hezké že to umějí zdůvodnit počasím, není za tím spíše nenažranost a nehorázné ceny vstupného?

Čtvrtek, 8. srpna 2024, 18:46Odpovědět

Jihočeské hrady a zámky zaznamenaly letos mírný pokles návštěvnosti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.