Počasí dnes18 °C, zítra18 °C
Úterý 10. září 2024  |  Svátek má Irma
Bez reklam

Policie ukončila vyšetřování možného podvodu v Českém Krumlově, koupě ilustrací za milion eur je v pořádku

Policie ČR ukončila vyšetřování nákupu sbírky dětských ilustrací, kterou město Český Krumlov zakoupilo v roce 2021 za jeden milion eur. Vyšetřování nepotvrdilo žádné trestné činy, a město tak bude pokračovat ve splácení sbírky podle plánu.

Město Český Krumlov obdrželo vyjádření Policie ČR, která od září minulého roku prošetřovala koupi sbírky ilustrací pro děti. Sbírku město pořídilo pro výstavní prostory Klášterů Český Krumlov a bývalé vedení města za ni v roce 2021 zaplatilo téměř jeden milion eur.

Policie vyšetřovala podezření ze spáchání podvodu a křivé výpovědi na základě anonymního udání. Podle něj se zločinu měli dopustit původní majitel sbírky a bývalý nakladatel Otakar Božejovský a Miroslav Zíka, znalec v oboru ekonomiky a výtvarného umění, který sbírku oceňoval. Podle obvinění měli vytvořit nepravdivý znalecký posudek, který stanovil cenu kolekce ilustrací na základě subjektivního vnímání majitele, nikoliv podle obvyklé tržní hodnoty.

Po důkladném šetření a shromáždění výpovědí zúčastněných osob a expertů, včetně odborníků z Karlovy univerzity, dospěla policie k závěru, že nedošlo k naplnění skutkové podstaty trestného činu podvodu nebo křivé výpovědi. Vyšetřování ukázalo, že posudek Miroslava Zíky, přestože vykazoval formální nedostatky, nebyl sestaven s úmyslem podvést město.

Revizní posudek na 583 ilustrací, který vypracovali odborníci z Karlovy univerzity, stanovuje cenu na 934 tisíc eur. Tato odchylka od původního posudku nemá dopad na konečné právní rozhodnutí. Policie ČR tímto případ uzavírá s tím, že nejde o podezření z trestného činu a není důvod pro další právní kroky.

„Policejní šetření prokázalo, že předchozí vedení města nebylo oklamáno a pořídilo sbírku ilustrací, která dohodnutou hodnotu víceméně má. Rozdíl v odhadech 66 tisíc eur nám dává možnost jednat o snížení kupní ceny, případně se bavit o jiných možnostech prezentace prokazatelně hodnotné sbírky. Stále však trvám na tom, že městu nepřísluší pořizovat z veřejných prostředků určených pro občany města umělecké předměty. Doufám, že tato kauza tímto končí. Jistě byla pro všechny zainteresované, zejména pro pana Božejovského, pana Janouška, pana Vozábala a další, velmi nepříjemná, a tímto došlo k očištění jejich jmen,“ uvedl starosta Alexandr Nogrády (ANO).

Kauza poškodila celý projekt

Nařčení z podvodu již na počátku kauzy zcela odmítli zástupci skupiny, která za celým projektem stála. „Nejdůležitějším dokladem autenticity je pak samotné publikování těchto ilustrací, a to jak v dětských knížkách, tak katalozích výstav ilustrací, které jsou uloženy v Klášteře Český Krumlov,“ uvedli tehdy ve své tiskové zprávě.

Sbírku dětských ilustrací koupil Český Krumlov za jeden milion eur od Otakara Božejovského za předchozího vedení radnice. Tvoří ji téměř 600 děl od 30 autorů ze 13 zemí. Město ji vystavilo v klášterním areálu v galerii 3+. Cílem bylo zvýšit návštěvnost, což se podle současného vedení radnice nepovedlo.

S tím částečně souhlasila i zmíněná skupina. Bývalý místostarosta Krumlova Ivo Janoušek ale uvedl, že jde o ukvapený soud. Podle něj nelze hodnotit projekt v tak krátkém časovém horizontu. Zástupci skupiny navíc dodali, že zastupitelstvo svým vyjádřením poškodilo celý projekt galerie, sbírku i dosavadní práci spolku.

„Každý start nové instituce, obzvláště v tak složité době, je náročný. Výše uvedená vyjádření a přístup vedení města jej však činí ještě složitějším. Sbírku Otakara Božejovského považujeme i nadále za ideální programovou náplň pro rekonstruovaný areál Klášterů Český Krumlov. Město Český Krumlov udělalo při nákupu sbírky Otakara Božejovského dobrý krok, jehož výhody se ukážou v dalších letech,“ uvedl již za skupinu Jan Vozábal.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Se svolením města Český Krumlov

Štítky český krumlov, podvod, ilustrace milion euro, policie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie ukončila vyšetřování možného podvodu v Českém Krumlově, koupě ilustrací za milion eur je v pořádku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.