Počasí dnes19 °C, zítra13 °C
Středa 11. září 2024  |  Svátek má Denisa
Bez reklam

Do Jihočeského kraje jezdí na dovolenou nejvíce Čechů

Jihočeský kraj si ve druhém čtvrtletí roku 2024 opět udržel pozici atraktivní destinace pro turisty. Jeho podíl na celkovém počtu přenocování v České republice činil téměř 6,8 procenta. Většinu těchto návštěvníků tvořili domácí turisté, kteří představovali až 76 procent přenocování. Jihočeský kraj tak nadále dominuje v počtu přenocování domácích návštěvníků a opět se umístil na prvním místě mezi všemi kraji v republice.

Podle údajů z veřejné databáze Českého statistického úřadu (ČSÚ) o návštěvnosti hromadných ubytovacích zařízení se průměrná délka pobytu v Jihočeském kraji pohybuje kolem 2,35 noci, což je mírně nad celorepublikovým průměrem.:

„Tato čísla potvrzují nejen sílu značky Jižní Čechy, ale také dobré jméno, oblibu a důvěryhodnost našeho regionu mezi návštěvníky. To je velmi významné pro budoucnost. Současně ovšem dál pokračujeme v efektivní a koncepční podpoře cestovního ruchu tak, aby čísla nadále rostla,“ komentuje tento pozitivní trend náměstek hejtmana Jihočeského kraje František Talíř (TOP 09).

Kle zástupců kraje je pak jedním z důležitých faktorů, který přispěl k nárůstu počtu turistů, je podpora kempingu a karavaningu. Tato forma cestování se v posledních letech stala oblíbenou alternativou pro ty, kteří preferují nezávislost na cestách.

Obliba karavanů na jihu Čech stoupá, kraj nyní nabízí 70 stání až pro 1 500 lidí. Zaparkujete u vody i ve městech

Obliba cestování v karavanu stále roste. I v Jihočeském kraji se proto rozšiřuje infrastruktura potřebná pro tento druh cestování. Díky tomu výrazně stoupá počet lidí, kteří se rozhodnou svou dovolenou prožít v obytném přívěsu. Na území kraje tak...

„Spousta lidí touží cestovat, a kempování nebo využívání karavanů je pro ně velmi dobrou alternativou, jak cestovat nezávisle. Pro další je to životní styl. Každopádně platí, že podpora výstavby nových míst karavanového turismu v jižních Čechách pomohla, nyní jich u nás na jihu najdete více než sedmdesát. Už jen proto, že se díky tomu daří návštěvníkům našeho regionu nabízet i další místa v jižních Čechách, ne pouze ty nejvíce turisticky exponovaná," dodává Talíř.

Na území kraje aktuálně funguje přes 70 karavanových stání s kapacitou až 1500 osob. Tím se rozšiřuje nabídka turistických lokalit v kraji a zajišťuje rovnoměrnější rozložení návštěvnosti.

„S karavanem lidé dokážou procestovat jižní Čechy a užít si je úplně dokonale. Nabídka karavanových stání a doplňkových služeb stále roste, což je velmi důležité. Kempy jsou napojené na stezky na kole či pěšky, a navíc jsou nedaleko turistických cílů. Dá se tak pohodlně poznávat jihočeská krajina, užívat volný čas, relaxovat nebo jen tak vyrazit do lesa na houby či borůvky,“ říká Petr Soukup, ředitel Jihočeské centrály cestovního ruchu.

V Písku začala přestavba bývalé vodárny, areál se promění v kemp s místy pro karavany a tělocvičnou

Písek zahájil stavební práce v areálu bývalé vodárny. Zástupci města již objekt předali stavební firmě, která jej zrekonstruuje. Ve venkovním areálu historické vodárny má vzniknout kemp s místy pro karavany a stany. Ve zrekonstruované budově pak...

Meziroční srovnání pak ukazuje, že počet turistů i přenocování v Jihočeském kraji nadále roste. V roce 2024 přicestovalo do kraje 455 tisíc návštěvníků, což je nárůst oproti 415 tisícům z předchozího roku. Ačkoliv se počet zahraničních hostů stále nevrátil na úroveň roku 2019, kdy za druhé čtvrtletí dorazilo 180 tisíc turistů, současných 145 tisíc zahraničních návštěvníků představuje solidní výsledek, zvláště s ohledem na pokles zájmu z asijských zemí, zejména z Číny.

V celkovém srovnání s ostatními kraji se Jihočeský kraj umístil na čtvrtém místě v počtu přenocování, za Prahou, Karlovarským krajem a Jihomoravským krajem. V počtu hostů se kraj zařadil na třetí místo, za Prahou a Jihomoravským krajem.

Zahraniční návštěvníci, kteří v Jihočeském kraji přespávali nejčastěji, pocházeli z Německa, odkud přijelo 31 procent zahraničních turistů. Druhou nejpočetnější skupinu tvořili turisté z Rakouska s podílem 11 procent, následovaní turisty ze Slovenska, kteří tvořili 8,5 procenta návštěvníků. Z asijských zemí si přízeň kraje udržují především návštěvníci z Tchaj-wanu a Jižní Koreje, jejichž podíl tvořil 7,2 procenta, respektive 5,5 procenta. I přes úbytek turistů z Číny a Japonska se Jihočeský kraj stále profiluje jako atraktivní destinace pro domácí i zahraniční turisty, což potvrzují výsledky za druhý kvartál roku 2024. Tento trend naznačuje pokračující pozitivní vývoj v oblasti cestovního ruchu v regionu.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Se svolením Jihočeského kraje

Štítky jižní čechy, jihočeský kraj, turismu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Jihočeského kraje jezdí na dovolenou nejvíce Čechů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.