Počasí dnes19 °C, zítra13 °C
Středa 11. září 2024  |  Svátek má Denisa
Bez reklam

Dnes je den tísňové linky 158. Policie přijme hovor každé dvě minuty

Policie České republiky každou druhou minutu přijme oznámení na tísňové lince 158. Tato linka je nejen součástí integrovaného záchranného systému společně s linkami 150 a 155, ale především je klíčovým prvkem v rychlé reakci na ohrožení veřejného pořádku nebo trestné činnosti.

„Práce na lince 158 vyžaduje nejen hluboké znalosti a zkušenosti, ale také schopnost rychle hodnotit situace a efektivně koordinovat zásahy. Každý hovor může znamenat rozhodující rozdíl v životních situacích volajících,“ vysvětluje na webu policie mluvčí Hana Rubášová.

Dnešní den je věnován nejen oslavě těch, kteří na lince pracují, ale i osvětě veřejnosti o správném využívání této důležité služby. Informace o tom, kdy linku volat a jak se během hovoru chovat, jsou klíčové pro její efektivní fungování. Zneužívání linky neodbornými hovory může vést k ohrožení životně důležitých zásahů a také trestům.

Při volání na tísňovou linku buďte struční, ale věcní a informujte:

  • Co se stalo a jakého rozsahu událost je (popis události, co je ohroženo nebo zasaženo, jaký je počet postižených)
  • Kde přesně se událost stala (např. adresa – okres, obec, ulice, číslo popisné nebo orientační, nebo číslo silnice, kilometr, směr jízdy, případně bližší určení ve volném terénu)
  • Své jméno a číslo telefonu, ze kterého voláte a místo odkud voláte
  • Dále odpovídejte na další dotazy operátora tísňové linky
  • Po ukončení hovoru může být uskutečněn zpětný hovor pro ověření události nebo zpřesnění některých údajů, např. příjezdové trasy

Navíc, linka 158 se neustále vyvíjí a modernizuje, aby byla schopna reagovat na neustále se měnící technologické a společenské výzvy. „Integrace nových technologií a neustálé školení operátorů zajišťují, že linka zůstává na špičkové úrovni,“ dodává Rubášová.

Den linky 158 připomíná, jak zásadní je pro naši společnost spolupráce mezi občany a bezpečnostními složkami. Je to příležitost ocenit nejen ty, kteří na lince pracují, ale i veřejnost, která s nimi spolupracuje na zajištění bezpečí všech nás.

V České republice jsou pro tísňová volání vyhrazena tato telefonní čísla:

  •  150   Hasičský záchranný sbor ČR, požár, výbuch, živelní pohroma, únik nebezpečných látek, technické havárie, vyprošťování osob, atd.
  •  155   Zdravotnická záchranná služba, náhlé ohrožení života nebo zdraví osob
  •  158   Policie ČR, krádež, násilí, nález mrtvé osoby, závažná dopravní nehoda, nález podezřelého předmětu
  •  156   Obecní (městská) policie, vandalismus, drobná kriminalita, špatné parkování ohrožující bezpečnost, rušení nočního klidu, atd.
  •  112   Jednotné evropské číslo tísňového volání, vždy při závažnějších mimořádných událostech, potřebujete-li pomoc více složek integrovaného záchranného systému.

Ohodnoť článek

Foto se svolením Policie ČR

Štítky tísňová linka, policie, Česko, Policie České republiky, Hasičský záchranný sbor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dnes je den tísňové linky 158. Policie přijme hovor každé dvě minuty  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.