Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 12. září 2024  |  Svátek má Marie
Bez reklam

Začala Země živitelka. Navštívil ji premiér Fiala, přijede i prezident Pavel

, aktualizováno 22. srpna 2024, 12:30

V areálu českobudějovického výstaviště dnes začal 50. ročník oblíbeného agrosalonu Země živitelka. Tématem jubilejního ročníku je historie a důraz na tradice. Prezentovat se na něm bude více než 600 vystavovatelů a přes 300 kusů hospodářských zvířat. Novinkou je odborný program zaměřený na samořídicí stroje, drony a umělou inteligenci. Na zahájení promluvilo několik významných hostů. V odpoledních hodinách navštíví výstaviště také prezident České republiky Petr Pavel.

Promluvili premiér Fiala i ministr Výborný

Na agrosalon Země živitelka dorazil také premiér Petr Fiala (ODS). Ve svém proslovu mluvil o tom, že ceny potravin v Česku meziročně klesly zhruba o 3,8 procenta, což je největší pokles ze všech zemí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Tento pokles připsal tlaku vlády a zavedeným opatřením, jako je například snížená sazba DPH na potraviny.

„Ceny potravin se snížily, a to výrazně. A snížily se nejvíc ze všech zemí OECD. Meziroční pokles je teď kolem 3,8 procenta, a takovým poklesem cen potravin se teď nemůže pochlubit žádná jiná členská země OECD,“ řekl Fiala. Podle něj se pokles cen podařil především díky vytrvalému tlaku vlády a snížení sazby daně z přidané hodnoty na potraviny z 15 na 12 procent.

S tím souhlasil i ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL), zároveň ale upozornil, že ceny potravin jsou aktuálně přiměřené a prostor pro další razantní snižování cen potravin není. „Protože ten negativní dopad by potom směřoval primárně k prvovýrobě, farmářům, zemědělcům a ovocnářům,“ dodal ministr, který se ve svém proslovu zabýval především pozitivním dopadem moderních technologií, které činí zemědělství snazším a efektivnějším.

„Právě na vývoji techniky a strojů je vidět, k jak velkým změnám za 50 let došlo. Moderní technologie zemědělcům usnadňují práci, pomáhají při ochraně životního prostředí, a také proto naše ministerstvo jejich používání podporuje. Na veletrhu Země živitelka vidíme, že se ze zemědělství, ale i z potravinářství, lesnictví a vodního hospodářství staly moderní obory. A díky modernizaci můžeme být i více konkurenceschopní,“ řekl Výborný.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) ve svém projevu ocenil práci zemědělců a technologický posun v tomto oboru. „Vypadá to, že dříve farmáři jen sklízeli a starali se o zvířata, dnes to jsou spíše informatici. Je vidět, že se zemědělství vyvíjí a že využívá moderní technologie,“ řekl předseda horní komory Parlamentu. Ocenil také dětský zemědělský svět, protože děti se tak seznámí s farmařením a pochopí, že někdo musí pole obdělat a o zvířata se starat.

Slavnostní zahájení

Při slavnostním zahájení promluvil například ředitel českobudějovického výstaviště Mojmír Severin. Ten připomněl dlouhou tradici budějovického agrosalonu a těžkou práci organizátorů, kteří museli na stávající kvalitu důstojně navázat.

„Výstaviště je s veletrhem neodlučně spjato, proto jsme se snažili propojit tuto bohatou minulost se současností. Na expozicích budou mít návštěvníci možnost shlédnout stroje, které byly novinkami na prvních národních výstavách, a porovnat je se současnými sofistikovanými stroji," popsal Severin.

Doplnil také, že minulost není jediným tématem letošního ročníku. Organizátoři chtějí návštěvníkům představit vizi zemědělství budoucnosti. „Automatizace, autonomní řízení a mnoho dalšího. Těší mě, že návštěvníci se mohou seznámit s těmito inovativními a moderními postupy,“ řekl Severin.

Hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba (ODS) pak řekl, že Země živitelka je žena v nejlepších letech, která svou tradicí prokázala, že do Českých Budějovic opravdu patří. „Živitelka toho má spoustu před sebou, výstavišti bychom se proto měli hodně věnovat a měli bychom sem dostat více procesů, které do města patří, a využít toho, že město a výstaviště má velký potenciál pro kongresovou turistiku,“ sdělil a připomněl, že si váží zemědělců za to, co dělají.

Ředitel Agrární komory Jan Doležal pak připomněl, že přestože je Země živitelka oslavou zemědělství a jeho pracovníků, nemělo by se zapomínat, že je letošní rok pro celý tento sektor velice těžký.

„Letos to pravděpodobně bude nejhorší hospodářský výsledek od roku 2004. Pokud tu dnes zemědělcům děkujeme, tak je potřeba si uvědomit, že jim děkujeme za něco, za co jsou špatně ohodnoceni. A při té udržitelnosti, která je i letošním tématem, musíme přemýšlet o tom, že existuje i něco jako udržitelnost ekonomická, bez které spadne celý sektor,“ řekl Doležal.

Pokud se tak stane, bude dle Doležala stát odkázán na dovoz a občané nebudou mít tak kvalitní potraviny. „Vidíme to u komodit jako brambory, vepřové maso a ovoce. Doufám proto, že zítřejší jednání Agrární komory přinese pro zemědělce alespoň částečné zlepšení,“ doplnil Doležal s tím, že chápe a schvaluje letošní protesty zemědělců.

Živitelka trvá až do úterý

Kromě zemědělské techniky si návštěvníci mohou prohlédnout mnoho hospodářských zvířat. Letos se po dvou letech vrací Jihočeská beef show, při které se předvádějí tři plemena masného skotu, aberdeen angus, limousine a dexter, které je nejmenším evropským plemenem. Vystavovat bude také Svaz chovatelů ovcí a koz, lidé uvidí ukázky zpracování vlny, výroby sýrů, práce s ovčáckými psy a soutěž v rychlostním stříhání ovcí. Na předvadišti se budou procházet starokladrubští koně, jejichž chov trvá více než 400 let, budou i ukázky výcvikové hodiny žáků.

Pro děti je připraven Dětský zemědělský svět. V části areálu jsou naučné stezky, tvoření, lesní pedagogika, děti si vyzkouší sušení sena, orání půdy starým pluhem, dojení mléka, sázení rostlin, sklízení ovoce nebo soutěže se zemědělskou tematikou.

Hodnocení článku je 36 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Elmira Talířová

Štítky české budějovice, země živitelka, výstava, agrosalon

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začala Země živitelka. Navštívil ji premiér Fiala, přijede i prezident Pavel  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.