Počasí dnes21 °C, zítra19 °C
Středa 18. září 2024  |  Svátek má Kryštof
Bez reklam

Obyvatelé části Veselí nad Lužnicí možná budou muset opustit svá bydliště

Obyvatelé části Veselí nad Lužnicí na Táborsku možná budou muset v pondělí ráno opustit svá bydliště. Hrozí, že by se tam mohla vylít řeka, jejíž hladina stoupá. Dostat by se mohlo podle odhadů nad úroveň padesátileté vody.

O situaci informoval už během odpoledne jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS). Se starostou už odpoledne řešili případnou evakuaci. „Evakuace určitě nenastane dříve než v pondělí v 6:00. Máme čas na to, abychom se na všechno připravili," uvedl starosta Veselí nad Lužnicí Vít Rada (ANO). Hladina Lužnice, která městem protéká, by se mohla v následujících hodinách dostat na úroveň padesátileté vody.

„Mluvil jsem ve Veselí nad Lužnicí s místními obyvateli. Říkali mi, že řeka se chovala stejně při povodních v roce 2002, kdy se dlouho nic nedělo a pak se hladina najednou rychle zvedla," uvedl jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

V místech, kde by se řeka mohla dostat z koryta, město vybudovalo protipovodňové bariéry. Jejich výška však může odolat padesátileté vodě, což možná současné povodně překonají. „Řeka by mohla přetéct sice jen o pár centimetrů, ale začala by se rozlívat, proto na to chceme upozornit," uvedl Kuba.

Vodu může ještě částečně zadržet rybník Rožmberk, jenž patří Rybářství Třeboň, které v minulých dnech upouštěním zvýšilo volnou kapacitu. Rožmberkem Lužnice protéká, ale kromě toho se do něj vlévají i jiné potoky.

Pršet bude nejspíš až do úterý. Komplikace se očekávají na Lužnici

Podle předpovědi meteorologů bude na jihu Čech pršet zřejmě až do úterý. Český hydrometeorologický ústav to uvedl v aktualizované výstraze. Během pondělka se navíc dají očekávat intenzivnější srážky.

Na jihu Čech prakticky soustavně prší od čtvrtka. Dnes večer platí nejvyšší třetí povodňový stupeň na 15 místech. Na Lužnici se jedná o stanice Nová Ves, Pilař a Kazdovnu, které se nachází nad Rožmberkem. Kromě toho dosáhly nejvyšší povodňové stupně v kraji na některých místech řeky Malše, Vltava, Blanice a Stropnice.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto se svolením Veselí nad Lužnicí

Štítky ČR, záplavy, správa, Jihočeský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obyvatelé části Veselí nad Lužnicí možná budou muset opustit svá bydliště  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.