Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Středa 25. září 2024  |  Svátek má Zlata
Bez reklam

Kraj vybral podobu návštěvnického centra u důlního díla Orty. Památka se návštěvníkům otevře v roce 2028

Jihočeský kraj zná vítěze architektonické soutěže na návrh provozní budovy pro návštěvníky a správu přírodní památky a starého důlního díla Orty. Mezi projekty z celého světa uspěl návrh trojice českých architektů ze Stráže nad Nežárkou. Kraj plánuje památku i s novým zázemím zpřístupnit v roce 2028, kdy se České Budějovice stanou Evropským hlavním městem kultury (EHMK).

Vítězný návrh na podobu nového návštěvnického centra u důlního díla Orty předložili architekti Vít Forman, Jan Stibral a Roman Balšán ze Stráže nad Nežárkou. „Cílem soutěže bylo vytvořit návrh provozní budovy, která bude sloužit nejen jako zázemí pro návštěvníky a správu, ale také jako symbol obnovy historického důlního díla Orty. Tato výjimečná památka se nachází na atraktivním místě a její zpřístupnění veřejnosti je klíčové pro zachování její existence,“ řekl první náměstek hejtmana Jihočeského kraje František Talíř (KDU-ČSL).

Projekt nového návštěvnického centra zahrnuje výstavbu provozní budovy s prostory pro správu, údržbu, prodej vstupenek a veřejné WC, vybudování přístupových komunikací a parkoviště, napojení provozu na technickou infrastrukturu, úpravy podzemních prostor a vybudování turistické trasy, včetně elektroinstalace v podzemí.

Vítězná podoba návštěvnického centra u důlního díla Orty.

Samotné prohlídky s průvodcem pak kraj zamýšlí pro skupiny o velikosti 20 až 25 osob. Zástupci kraje také uvedli, že Orty budou s ohledem na zimoviště netopýrů přístupné veřejnosti pouze od dubna do října. Provozní budova bude pak využívána celoročně.

„Projekt Orty je pro nás velmi důležitý, protože umožní zpřístupnit jednu z našich nejvýznamnějších přírodních a technických památek široké veřejnosti. Vítězný návrh architektů Formana, Stibrala a Balšána nás zaujal svou citlivostí a zároveň moderním přístupem k potřebám návštěvníků. Důležité je říct, že se do soutěže přihlásili architekti z celého světa. Měli jsme tu návrhy z Maďarska, Slovenska, Rakouska a dokonce z Koreje. Těší mě, že má náš kraj ve světě takový zvuk,“ uvedl hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba (ODS) s tím, že předpokládané investiční náklady na stavební realizaci jsou 50 milionů korun bez DPH.

Podle odborníků ze Správy jeskyní ČR je zpřístupnění důlního díla Orty veřejnosti a tím i zajištění trvalého provozu a dohledu nejlepší, a možná jediný způsob, jak tuto památku zachovat. Důl totiž v současnosti nelze zcela účinně zabezpečit proti nelegálním vstupům a vandalismu, které ho poškozují.

Jihočeský kraj představil novou podobu Alšovy jihočeské galerie, stát bude přes půl miliardy

Čtyřpodlažní budova z broušeného umělého kamene v lososové barvě, která nabídne moderní výstavní prostory, splňující nejpřísnější kritéria pro vystavování prestižních děl z celého světa. Taková bude nová budova Alšovy jihočeské galerie (AJG) na...

„Ministerstvo životního prostředí v posledních letech investovalo nemalé prostředky do odstranění škod způsobených nelegálními návštěvníky. Poslední velké zabezpečení, které proběhlo v letech 2019 až 2020, bylo velice citlivě provedeno tak, aby bylo možné komplex zpřístupnit,“ řekl náměstek Talíř.

Výstavba provozní budovy dá dle zástupců kraje nejen funkční zázemí, ale bude také dalším symbolem příběhu obnovy tohoto důlního díla. „Věřím, že tento projekt přispěje k dalšímu rozvoji turistického ruchu v našem kraji a nabídne návštěvníkům jedinečný zážitek. Rádi bychom nové Orty otevřeli do roku 2028, kdy budou České Budějovice EHMK,“ uzavřel Talíř.

Orty jsou bývalý kaolínový důl a přírodní památka v katastru obcí Borek, Hosín a Hrdějovice u Českých Budějovic. Důl tvoří velké množství chodeb různé šíře a výšky, dosahující délky téměř 6 kilometrů. Na území České republiky existují pouze dva hlubinné kaolinové doly, druhým je důl v Nevřeni v okrese Plzeň-sever, který byl již zpřístupněn veřejnosti. Chodby v Ortech vznikaly především v druhé polovině 19. století a jejich vznik inicioval Josef Hardtmuth, zakladatel firmy Koh-i-noor Hardtmuth.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Se svolením Jihočeského kraje

Štítky Jihočeský kraj, důl, Orty, památka, návštěvnické centrum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj vybral podobu návštěvnického centra u důlního díla Orty. Památka se návštěvníkům otevře v roce 2028  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.