Počasí dnes11 °C, zítra12 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Profesionální hasiči v Táboře o víkendu oslaví 70. výročí

PR článek

Svátek svatého Václava bude letos v Táboře i svátkem hasičů. V sobotu 28. září proběhnou na Žižkově náměstí v Táboře oslavy 70 let táborské profesionální požární ochrany. Tábor bylo teprve druhé město v jižních Čechách, kde byla zřízena jednotka profesionálních hasičů. První „požární sbor z povolání“ byl v tehdejším okresním městě Táboře ustanoven k 1. říjnu 1954.

Sedmdesát let je na časové ose vývoje lidstva velice krátký časový úsek, ale z pohledu nejen táborských hasičů, jde o dobu, během které se udály zásadní změny. Od modernizace techniky, zapojení IT technologií až po nároky na odbornost, zdatnost, znalosti a schopnosti hasičů.

Dnešní profesionální hasiči prokazují v nepřetržitém režimu širokou škálu pomoci při vzniku různorodých mimořádných událostí, jejichž obsah i charakter se vyvíjí a mění podle podmínek ve společnosti. Už dávno nejezdí požární jednotky jen hasit požáry, které dříve tvořily téměř veškeré výjezdy. Dnes naprostá většina událostí připadá na technické zásahy a teprve pak přichází na řadu dopravní nehody, požáry či likvidace nebezpečných látek. A k této „běžné“ činnosti čekalo na hasiče v posledních letech několik nových výzev. Jednalo se zejména o změny klimatu doprovázené živelnými pohromami, celosvětová epidemie COVID 19 či začátek války na Ukrajině.

Výsledkem tohoto vývoje je, že hasič v dnešní době pomáhá občanům na každém kroku a lze již říci, že „dnešní hasič už není jenom hasič, ale je to záchranář“.

Táborských 70 let bojů se živly si proto zcela jistě zaslouží náležité oslavy. Své kulatiny táborští profesionální hasiči oslaví v sobotu 28. září v centru města na Žižkově náměstí. Pro veřejnost bude připravený bohatý program.

Od 13 hodin složí před svými nejbližšími, rodinami a také významnými hosty do rukou krajského ředitele HZS Jihočeského kraje plk. Martina Svitáka více než 40 nových příslušníků jihočeského profesionálního sboru služební slib.

V 13:30 hodin převezme opět z rukou ředitele jihočeského sboru pět osobností z řad profesionálních hasičů stanice Tábor medaile HZS Jihočeského kraje a následně budou vyhlášeny výsledky prestižní ankety Hasič roku 2023 HZS Jihočeského kraje. Ocenění získají nejlepší jihočeští hasiči, kteří vyhráli v kategoriích Hasič roku 2023, Velitel/vedoucí roku 2023, Občanský zaměstnanec roku 2023, Kolektiv roku 2023, Projekt roku 2023 a Zásah roku 2023.

Po celé odpoledne (12:00 – 17:00) bude na náměstí pro zájemce vystavena výjezdová technika a pro děti bude připraven stánek, kde si budou moci plnit hasičské úkoly, ukáží, že mají spoustu vědomostí o požární ochraně nebo se naopak něčemu novému přiučí. A všichni si mohou vyzkouší svoji fyzičku u disciplín extrémního hasičského sportu TFA.

Hasičské oslavy proběhnou v rámci „Koncertu, který otvírá dveře“ organizovaného Centrem Kaňka, o. p. s. Po hasičích se během odpoledne na podiu vystřídá několik kapel a umělců. V 14:00 hodin vystoupí kapela Cihelna a spol. + hosté, od 17 hodin bude koncertovat Michal Pavlíček, Bára Basiková, Ota Baláž a Balage band.

Na náměstí bude zároveň probíhat doprovodný program a co je velmi důležité – taky veřejná sbírka pro Centrum Kaňka, o. p. s. (více na www.kanka.info).

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky hasiči, Tábr, hasiči Tábor, výročí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Profesionální hasiči v Táboře o víkendu oslaví 70. výročí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.