Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Nejdřív nanuky, teď sirupy. Osvěžo – příběh značky, která chce osvěžit Česko

PR článek

Celé ovoce místo koncentrátu, výroba a macerace za studena místo vaření. To jsou ovocné sirupy Osvěžo z Českých Budějovic, které mají mnohem širší využití, než se na první pohled zdá.

Od nanuků k sirupům

Některé nápady vzniknou u stolu. Jiné ve výrobní hale. A pak jsou tu ty, které se zrodí u obyčejné sklenice limonády. „Vše to začalo při běžné situaci, kdy jsem si objednal limonádu a místo chuti ovoce jsem dostal jen sladkou vodu. A nestalo se to poprvé. V tu chvíli jsem si uvědomil, že pokud si chci dát opravdu poctivou limonádu, budu si ji muset vyrobit sám,“ vzpomíná František Pauch, zakladatel značky Osvěžo.

František Pauch není ve světě ovocných produktů žádným nováčkem. Už v roce 2018 založil v Českých Budějovicích značku Ferry’s Sweet Moment, která prorazila na trh s veganskými ovocnými nanuky. Ty si rychle získaly oblibu díky své ovocné chuti a jednoduchému složení – bez lepku, bez laktózy, bez zbytečností. Jen ovoce. Jenže u nanuků to neskončilo. V roce 2024 přišel s novým projektem – značkou Osvěžo, která se zaměřuje na řemeslné ovocné sirupy. A ne jen tak ledajaké.

Sirupy, ve kterých hraje hlavní roli ovoce

Sirupy vznikají ručně, v malých šaržích přímo v Českých Budějovicích. Osvěžo sází na výrobu za studena, ne vaření. Díky tomu si ovoce i bylinky zachovávají svou plnou chuť, vůni i barvu – mají čas uvolnit vše pomalu a přirozeně. Každá várka tak prochází pečlivým procesem a výsledkem je chuť, která se od běžných sirupů zásadně liší.

„Na trhu je spousta ovocných sirupů, ale když si přečtete jejich složení, zjistíte, že se jich ovoce možná ani nedotklo. Já chtěl něco jiného – něco opravdového,“ říká Pauch. „Když denně pracujete s ovocem, začnete ho vnímat všemi smysly – nejen chutí, ale i vůní, strukturou a barvou. A tak jsem zkusil ovoce zpracovat i jinak než jen do nanuků. Zpracováváme celé ovoce i bylinky, aby výsledná chuť byla co nejbohatší a nejpřirozenější. Nepoužíváme žádná dochucovadla, barviva ani aromata. Je to sice časově náročnější, ale chuťově neporovnatelné,“ dodává.

Sirupy, které nejsou jen do limonády

U Osvěžo sirupů neplatí, že jsou určeny jen do limonád. „Chtěl jsem vytvořit produkt, který se uplatní v kuchyni stejně jako v baru nebo kavárně. Sirup, se kterým lze experimentovat,“ říká zakladatel. A daří se. Díky husté konzistenci a výrazné chuti mají sirupy mnohem širší využití. Kromě domácích limonád, letních drinků či horkých nápojů se skvěle hodí také do dezertů, na palačinky, do kaší, jogurtů nebo jako přeliv na zmrzlinové poháry. „Inspirovat se můžete na našem blogu, kam pravidelně přidáváme různé recepty nebo tipy, co všechno se dá s našimi sirupy vykouzlit,“ říká František Pauch. Z Osvěžo sirupů se dá navíc jednoduše připravit i zdravější varianta ledové tříště – bez chemie a umělých barviv, jen s chutí ovoce. Fantazii se tady meze opravdu nekladou – a právě v tom je kouzlo Osvěžo.

13 chutí. A každá jiná

V nabídce značky je aktuálně 13 příchutí. Pro ozvláštnění jsou některé příchutě doplněny bylinkami, které s ovocem skvěle ladí, a některé zůstávají čistě ovocné. „Naší nejprodávanější je malina s mátou, to je klasika, kterou každý miluje. Pro letošní sezónu jsme portfolio rozšířili o dalších sedm příchutí a zatím největší úspěch má maracuja,“ popisuje František. Mezi další oblíbené kombinace patří například granátové jablko, kiwi, jahoda s bazalkou nebo mango s koriandrem.

Odkud? Z Budějc. Kam? Kamkoliv chcete

Značka Osvěžo má kořeny v Českých Budějovicích, ale rychle se rozšiřuje po celé republice. Sirupy si našly cestu nejen do domácností, ale také do kaváren, bister a obchodů, které podporují lokální výrobu. „Aktuálně na naše sirupy můžete narazit v kavárnách a lokálních obchodech v Praze, Plzni, Karlových Varech a samozřejmě v rodných Budějcích,“ říká František Pauch. V letošní sezóně budete mít také možnost osobně potkat Osvěžo na řadě street food festivalech po celé republice. „Hned celý víkend 24. – 25. 5. nás najdete v Českých Budějovicích, pak třeba 7. 6. v Třeboni na Jarním Street Food Festivalu, chybět nebudeme ani v Českém Krumlově nebo Jindřichově Hradci. Pokud budete mít cestu, přijďte ochutnat a poznat Osvěžo naživo. Rádi si s vámi popovídáme a dozvíte se o nás zase něco více," zve zakladatel společnosti.

Zaujal vás ovocný svět Osvěžo? Můžete do toho jít společně

Ať už hledáte poctivý sirup pro domácí limonády, nebo chcete osvěžit nabídku svého podniku, Osvěžo má co nabídnout. Produkty si můžete jednoduše objednat přes e-shop, pro gastro provozy navíc značka nabízí výhodné velkoobchodní podmínky a spolupráci na míru. Dodává také sirupy i nanuky na svatby, firemní večírky, společenské akce a může se stát i sponzorem vašeho eventu. „Jsme otevřeni různým formám spolupráce a rádi se přizpůsobíme vašim potřebám. Ať už plánujete malou komunitní akci nebo větší festival, není pro nás problém sbalit stánek a přijet za vámi. Domluvíme se tak, aby to dávalo smysl pro obě strany. Spolupráce s námi není složitá – spíše naopak,“ doplňuje jednatel.

Zaujalo vás Osvěžo? Ozvěte se nebo si rovnou objednejte zde.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Chceš nám něco sdělit?Napiš nám

Napiš do redakce

Pošli nám tip na článek, reakci na daný článek nebo jakoukoliv zpětnou vazbu.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Štítky Osvěžo, sirup, ovoce, limonáda, nanuk, bylinky, České Budějovice, nápoj, pouliční jídlo, kavárna

Komentáře

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.