Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Budějovický Budvar vloni vyrobil nejvíce piva v historii

Národní podnik Budějovický Budvar má za sebou obchodně vydařený rok 2013. Celkově vloni vyrobil 1 424 000 hektolitrů piva, což je o 6,2 % více než v roce 2012. Je to nejvyšší roční výstav během 118 let existence pivovaru.

Za celou svou historii vyrobil Budějovický Budvar 46,8 milionů hektolitrů piva, z toho více než polovinu (52 %) během posledních 20 let. Klíčovým produktem pivovaru zůstává světlý ležák značky Budweiser Budvar, jehož prodej se v uplynulém roce zvýšil o 9 %.

Pivovar v loňském roce zaznamenal i rekordní exportní výsledky. Budějovickému Budvaru se dlouhodobě daří zvyšovat počet zemí, ve kterých může používat své ochranné známky Budweiser Budvar, Budějovický Budvar a Czechvar. Kromě vyššího objemu exportních prodejů má tento fakt pozitivní vliv i na růst hodnoty celého podniku.

Vloni vyvážel pivovar do největšího počtu států ve své historii. Celkem to bylo 65 zemí, tedy o sedm více než v roce 2012. Pro srovnání, v roce 1991 vyvážel pivovar pouze do 18 států. Export v roce 2013 dosáhl objemu 763 tisíc hektolitrů piva, což byl rekordní výsledek.

„Loňské obchodní výsledky považujeme za úspěch, neboť jsou výrazně lepší, než celkové výsledky českého pivovarnického průmyslu. V řadě parametrů jsme navíc dosáhli nejlepších výsledků v historii našeho pivovaru,“ říká Jiří Boček, ředitel Budějovického Budvaru.

Podle údajů Českého svazu pivovarů a sladoven došlo vloni v období leden až říjen k propadu české produkce piva o 1,5 % a český export vzrostl ve stejném období o 4,6 %.

Pivovaru se obchodně daří již několik let. Od roku 2010 každoročně zvyšuje výstav piva a během uplynulých čtyř let jeho produkce vzrostla o 14 %. „Díky dlouhodobému trendu navyšování objemů prodeje a stabilním hospodářským výsledkům počítá náš vlastník s dalším rozvojem podniku. Dozorčí rada projednala koncepci rozvoje podniku v oblastech výroby, obchodu a logistiky na období 2014 - 2016 a zakladatel tuto koncepci vloni v prosinci schválil,“ dodává Boček.

Tržby Budějovického Budvaru za pivo se v roce 2013 zvýšily o 94 milionů korun a dosáhly hodnoty 2,223 miliardy korun, což je nejvíce v historii pivovaru. „Očekáváme, že dosažené obchodní výsledky se pozitivně projeví v meziročním nárůstu zisku i dalších ekonomických parametrů našeho podniku,“ uzavírá Jiří Boček.

Budějovický Budvar byl kromě obchodu úspěšný i v dalších oblastech. V letech 2000 až 2012 bylo definitivně ukončeno 173 soudních sporů a správních řízení, z nichž Budějovický Budvar vyhrál 120 případů a 10 sporů skončilo smírem nebo remízou. Pivovar tuto bilanci vloni opět vylepšil.

Historické vítězství ve sporu o značku Budweiser v Itálii umožnilo návrat budvarského piva pod tradičním názvem do Itálie a je příslibem nárůstu prodeje v této zemi. Vítězstvím Budějovického Budvaru skončily i soudní spory v Portugalsku a Velké Británii.

V roce 2013 získal Budějovický Budvar také několik významných ocenění za kvalitu piva. Nejhodnotnější z nich byly zlatá medaile pro světlý ležák Budweiser Budvar v soutěži Monde Selection a zlatá medaile World Beer Awards pro speciální pivo Bud Premier Select.

Celkové výsledky pivovaru ocenily Česká a moravská pivovarnická akademie a Sdružení přátel piva, které shodně vyhlásily Budějovický Budvar pivovarem roku. Reklamní kampaň značky Budweiser Budvar 'NE z nás dělá to, čím jsme' získala Grand Prix v soutěži Louskáček a stříbrnou EFFIE.

Loňskou nejvýznamnější investicí byla stáčírna plechovek, která pomohla zvýšit prodej piva v plechovkách na dvojnásobek.

Tisková zpráva

Štítky Budějovický Budvar, Budweiser Budvar, úspěšný rok 2013, obchodní výsledky, pivo, pivovar, historie, Jiří Boček, Itálie, Grand Prix, Velká Británie, Portugalsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějovický Budvar vloni vyrobil nejvíce piva v historii  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.