Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Bytová výstavba na jihu Čech se začíná oživovat

V prvním pololetí letošního roku stavbaři na jihu Čech zahájili výstavbu 797 bytů, což je o téměř 13 procent meziročně více. V počtu zahájených bytů je tak Jihočeský kraj mezi čtrnácti regiony na páté příčce po Středočeském kraji, Praze, Jihomoravském a Moravskoslezském kraji.

Nejvíce se na jihu Čech staví na Českobudějovicku, kde byla letos zahájena více než polovina všech bytů. Následuje druhý nejlidnatější okres - Táborsko, na který připadá asi deset procent ze zahájené výstavby. Stavební ruch naopak téměř ustal na Písecku, s 29 zahájenými byty je na posledním místě mezi sedmi jihočeskými okresy. Meziročně tam výstavba klesla o více než polovinu.

Bytovou výstavbu na Českobudějovicku ženou kupředu developerské bytovky v krajském městě. Meziročně se v nich v prvním pololetí začalo stavět o 76 bytů více. Z krajského pohledu ale stále převyšuje zájem o bydlení v rodinných domech. V nich začala výstavba 429 bytů, o 190 více než v bytových domech.

Podle realitního manažera ze stavební společnosti MANE Holding Jana Nedvěda je stále největší zájem o startovací byty. „Nejvíce se prodávají malometrážní byty o ploše mezi 40 až 56 metry čtverečními,“ řekl Nedvěd. Společnost letos mimo jiné dokončila dvě bytovky o 50 bytech v budějcké čtvrti Čtyři Dvory, kde plánuje postavit další.

ČTĚTE TAKÉ: Ve Čtyřech Dvorech má vyrůst rozsáhlý bytový komplex

Za prvních šest měsíců roku bylo v Jihočeském kraji dokončeno 597 bytů, o šest procent méně než v loňském roce. I v této kategorii si region drží v zemi pátou pozici mezi čtrnácti kraji. Více bytů, téměř 72 procenta, bylo dokončeno v rodinných domech, skoro polovina na Českobudějovicku. Proti loňskému pololetí tam výstavba stoupla o 40,5 procenta.

Zdroj: ČTK

Štítky byty, bytový výstavba, bytový dům, rodinné domy, výstavba, Jihočeský kraj, České Budějovice, Jan Nedvěd, MANE Holding, stavba, Česko, Praha, Středočeský kraj, Jihomoravský kraj, Moravskoslezský kraj, okres České Budějovice, okres Tábor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bytová výstavba na jihu Čech se začíná oživovat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.