Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Dům pro seniory na Máji nabídne nový pavilon s 32 lůžky

České Budějovice chtějí v příštím roce otevřít nový pavilon v domově pro seniory na sídlišti Máj. Vznikne tak 32 lůžek pro klienty s Alzheimerovou chorobou. Jihočeský kraj nyní nabízí své služby ve 36 domovech pro seniory. Nejvytíženější kapacitu však evidují zařízení v krajském městě.

ČTĚTE TAKÉ: Děti z mateřského centra uvolnily místo seniorům

Také proto se Budějce snaží počet lůžek ve městě zvyšovat. „Kapacita ve třech našich domech pro seniory je dlouhodobě stoprocentně zaplněna,“ řekl náměstek primátora Petr Podhola. Nová místa jsou sice určena pro pacienty s Alzheimerovou chorobou, ale ta bývá u uchazečů o pobyt v zařízení častou diagnózou.

Klienti podle Podholy od podání žádosti čekají na umístění v českobudějovických zařízeních průměrně tři měsíce. Každý případ posuzuje vedení organizace individuálně a každý klient má jiné šance. „Záleží na mnoha okolnostech. Samozřejmě často hraje zásadní roli zdravotní stav jedince a ten může jeho umístění do domova seniorů urychlit,“ zmínil Podhola.

Náměstek uvedl, že proces zařazení klienta do domova seniorů často komplikuje fakt, že uchazeč si zadá žádost do několika zařízení najednou. „Jelikož neexistuje jeden centrální registrační systém, stává se, že seniora některý dům přijme, ale jeho další žádosti blokují pořadí v jiných zařízeních,“ uvedl náměstek.

Vedoucí sociálního odboru Jihočeského kraje Petr Studenovský dodal, že domovy seniorů v kraji nabízejí zhruba 3000 lůžek. V jižních Čechách žije asi 100 tisíc obyvatel ve věku nad 65 let.

„Já jsem zastáncem toho, aby lidé do domova pro seniory mířili skutečně až ve stavu, kdy se o ně rodina nebo blízcí nedokážou postarat. Snažíme se o to, aby staří lidé zůstávali co nejdéle v jim blízkém domácím prostředí, a také proto zvyšujeme počet terénních sociálních pracovníků, kteří seniorům pomáhají,“ řekl Studenovský.

Štítky dům pro seniory, sídliště Máj, nový pavilon, Alzheimerova choroba, České Budějovice, dům, domov pro seniory, Jihočeský kraj, Petr Podhola, domov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dům pro seniory na Máji nabídne nový pavilon s 32 lůžky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.