Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Hasiči nabádají k opatrnosti při tradičním pálení čarodejnic

Noc na 1. května je odpradávna spojena s pálením čarodějnic. Že jde z požárního hlediska o velmi nebezpečnou záležitost, která může skončit i s tragickými následky, není jistě nutné zdůrazňovat.

Podle Matějů je nutné zabezpečit vše tak, aby se spalování nevymklo kontrole a nevznikl z něj požár. „V případě nedodržení zásad požární bezpečnosti při používání otevřeného ohně mohou být lidé postiženi pokutou až do výše 20 tisíc korun, pokud svým jednáním způsobí požár, mohou dostat pokutu až ve výši 25 tisíc korun,“ řekla Matějů.

Právnické osoby a podnikající fyzické osoby jsou povinny každé spalování hořlavých látek na volném prostranství, tedy i pálení ´čarodějnických´ ohňů, předem oznámit územně příslušnému hasičskému záchrannému sboru kraje. Hasičská služba kraje pak má při nahlášení pálení pravomoc nařídit přijetí dalších podmínek pro bezpečnost spalování, či spalování zcela zakázat.

„A i v případě, kdy pálení čarodějnic organizují samotní občané jako fyzické osoby, doporučujeme akci dopředu nahlásit na Krajské operační a informační středisko HZS Jihočeského kraje na čísla 950 230 105, 950 230 106, 950 230 107, 950 230 108 nebo prostřednictvím elektronického formuláře uloženého na webových stránkách www.hzsjck.cz. Tímto předběžným ohlášením se zamezí zbytečným výjezdům k domnělým požárům, neboť během čarodějnic hasičům obvykle narůstá počet planých poplachů. Opodstatněná je také domluva s dobrovolnými hasiči v dané obci, aby na místo pálení dohlíželi,“ dodala Matějů.

Při přípravách na rozdělávání ohně je nutné si předem rozmyslet umístění ohniště či místa pálení. Místo pro rozdělávání ohně musí být bezpečně izolováno od hořlavých materiálů a ohraničeno pruhem širokým nejméně jeden metr zbaveným jakýchkoliv hořlavin. Pozor je nutno dát i na kořeny stromů a keřů. Od kraje lesních porostů musí být vzdálenost minimálně 50 metrů, v případě stohu je pak nutno dodržet odstup minimálně dvojnásobný, tedy 100 metrů. Zcela zakázáno je například rozdělávání ohně ve vysoké suché trávě, na strništi a podobně.

„Pamatujte i na bezpečnou vzdálenost od obytných nebo hospodářských budov, neboť díky odletujícím jiskrám z vysoké vatry hrozí například zapálení střechy. Při umísťování ohniště je rovněž nutné věnovat pozornost aktuální povětrnostní situaci, tedy jaký je směr a síla větru a zvážit, jaká doba uběhla od posledních dešťových srážek apod. I slabý vítr může způsobit rozšíření ohně na okolní porosty nebo domy. Při silném větru a v době velkého sucha oheň venku raději vůbec nerozdělávejte,“ vysvětlila Matějů.

Štítky čarodějnice, spalování, požár, Hasičský záchranný sbor, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči nabádají k opatrnosti při tradičním pálení čarodejnic  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.