Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jablečný cider se těší u Čechů čím dál tím větší oblibě

Budějovický Budvar se vloni v červnu stal výhradním dovozcem cideru Somersby Apple Cider pro Českou republiku. Zájem zákazníků potvrdil zajímavý obchodní potenciál tohoto nápoje. Lidé totiž v polední době stále více hledají nové a neobvyklé příchutě a nebojí se zkoušet novinky.

„Úspěšně a v pravý čas jsme vstoupili do zcela nového segmentu, který se vloni začal na českém trhu rozvíjet. Spotřebitelům jsme nabídli zajímavou alternativu ke sladovým alkoholickým nápojům, pivním limonádám, ale i vínu. Zákazníci přijali značku Somersby velmi dobře. Díky tomu jsme dokázali prodat více než 2100 hektolitrů jablečného cideru a získali jsme významný tržní podíl v tomto segmentu,“ říká Ing. Alžběta Eignerová, trade marketing manažerka Budějovického Budvaru.

Segment cideru v České republice je zatím velmi malý. Podle odhadu Unie lokálních výrobců cideru činila česká produkce tohoto nápoje vloni jen asi 1000 hektolitrů. Údaje o dovozu jiných značek cideru nejsou dostupné.

V roce 2010 se v Evropě vypilo asi 15 milionů hektolitrů cideru. Evropská spotřeba od roku 2000 neustále roste - prodej se zvyšoval v průměru o 3% ročně a tento trend bude podle průzkumů trhu pokračovat i v příštích letech.

„Očekáváme, že poptávka po cideru v České republice se bude v příštích letech výrazně zvyšovat. Proto letos nasadíme na trh i novou variantu tohoto nápoje,“ dodává Alžběta Eignerová.

Somersby Apple Cider, prémiová značka dánského koncernu Carlsberg Breweries, se vloni prodával v lahvích nebo plechovkách o objemu 0,33 litru. Hlavním distribučním kanálem byly hypermarkety největších obchodních řetězců a prodejny nezávislého maloobchodu. Asi třetina objemu byla prodána v gastronomických zařízeních.

Somersby Apple Cider se z kvašeného jablečného moštu a v jeho chuti i vůni jsou proto příjemně cítit čerstvá jablka. Je mírně perlivý, velmi osvěžující a určený primárně ke konzumaci v horkých letních měsících - proto se vždy podává na ledu.

Tento cider obsahuje 4,5% alkoholu, patří tedy mezi takzvané polosuché cidery. Somersby oslovuje ženy i muže, kteří žijí městským životním stylem, tráví hodně volného času s přáteli, mají pozitivní myšlení a rádi experimentují.

Co je to cider?

Kvašený jablečný nápoj znali už v antice, řecky se nazýval sikera, latinsky sicera a hebrejsky šekar. První středověké zprávy o výrobě cideru v Evropě pocházejí z doby Karla Velikého. První vědecký spis o výrobě cideru De vino et pomaceo vytvořil osobní lékař Karla IX. v roce 1588.

Cider je dnes velice populární v Evropě, především v její západní části. V anglicky mluvících zemích se nazývá cider, v Francii cidre, ve Španělsku a Portugalsku sidra. V České republice je to nápoj zatím téměř neznámý.

Kvalitní cider se vyrábí ze speciálních odrůd jablek. Obvykle se míchá z několika jablečných odrůd, aby byl dosažen vhodný poměr sladkosti, hořkosti a kyselosti výchozího moštu. Vylisovaný jablečný mošt kvasí v nerezových tancích s řízenou teplotou kvašení, která zajistí zachování aromatických látek v nápoji.

Poté se stáčí do lahví, v nichž může ještě probíhat dokvašování, takže cider zůstává jemně perlivý. V důsledku probíhajícího kvašení se na dně lahví může vytvářet zákal, který však není na závadu. Podle objemu alkoholu se cidery dělí na sladké (do 3% alkoholu), polosuché (3 - 5%) a suché (nad 5%).

Tisková zpráva

Štítky Budějovický Budvar, Somersby Apple Cider, prodej jablečného cideru, cider, nápoj, Česko, Evropa, alkohol, Karel Veliký, Karel IX. Francouzský, Carlsberg Breweries, Francie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jablečný cider se těší u Čechů čím dál tím větší oblibě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.