Počasí dnes20 °C, zítra18 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

„Když mého přítele oživovali, věřila jsem v zázrak...“

Loučovicemi na Českokrumlovsku otřásla o uplynulém víkendu rodinná tragédie. Na vltavském jezu u parku naproti obecnímu úřadu utonuli otec se synem, kamarád mladšího muže skončil v kritickém stavu v budějcké nemocnici. Celá událost se však odehrála úplně jinak, než původně zaznělo.

ČTĚTE TAKÉ: Na Krumlovsku utonuli dva muži, kteří se koupali ve Vltavě

Na Budějckou Drbnu se včera pozdě večer obrátila žena, které moment ze sobotního odpoledne otočil celý život naruby. Paní Vlasta z Loučovic ztratila v nevyzpytatelné Vltavě svého přítele, po jehož boku strávila téměř dvanáct let. On měl být tím starším plavcem, kterého jeho syn s kamarádem zachraňovali před utonutím. Jenže...

„Jako rodina jsme hrozně rozčilení kvůli tomu, co se v některých médiích řeklo a napsalo. Všechno se totiž stalo úplně jinak. Ve zprávách na televizi Nova zaznělo, že ten kluk, kterého oživovali nedaleko jezu, byl jejich zachránce. Přitom se začali topit oba mladí a můj přítel pro ně skočil do vody. Navíc tam řekli, že všichni tři pravděpodobně spolu popíjeli alkohol na nedalekém trávníku. To mi bylo hrozně líto, protože Imra ten den neměl ani jedno pivo a šli jsme si k řece z domova posedět na lavičku, když bylo venku tak krásně. On se pak pro oba dva obětoval,“ řekla skleslým hlasem paní Vlasta.

Přestože to bylo pro zdrcenou ženu neskutečně obtížné, ve vyprávění pokračovala: „Ráda bych vám řekla, jak se to v sobotu celé stalo, a napravila tak všechny dezinformace. Když už jsme s přítelem seděli na té lavičce u řeky, z pravé strany jsme viděli přicházet jeho syna s kámošem. Řekla jsem Imrovi, že půjdeme domů, abychom se s ním nemuseli potkat. On s ním ale chtěl prohodit pár slov. Pak oba mladí šli zpátky k partě svých kamarádů, kteří seděli u řeky. Snad za dvě minuty se ale vrátili k nám, sundali si trička a skočili šipku do vody. S Imrou jsme neměli pro tohle jejich riskování pochopení, neudělali to poprvé.

No a pak se to stalo. Chvilku plavali, najednou ale oba zahučeli hlavou pod vodu a nevynořovali se. Nejdřív jsem si myslela, že se jenom potápí, ale když tam byli déle, začala jsem křičet: ´Oni se topí, oni se topí, zachraň je!´ Imra neváhal a skončil tam. Jenže ten den pouštěli z Lipna víc vody, u jezu byl silný proud a kluky to táhlo dolů. Pořád měli hlavu pod vodou a nemohli se dostat ven. Imra se k nim nedostal a navíc mu to vcuclo nohy pod ten jez, hlavu a ruce měl ještě nad hladinou. Já jsem hned začala křičet na ty kluky, co tam leželi, ať jim jdou pomoct, že se topí. Jeden z nich šel za mladými, další dva za mým mužem.

Mezitím zmizel pod hladinou i můj Imra. Tahali ho ven, drželi mu ruce, ale hlavu nemohli dostat nad vodu. Já jsem pořád jen křičela, ať mu ji dají ven, násilím ho tahali za ruce, nešlo to... Nechápala jsem, jak se tam vůbec mohl zaklínit. Mezitím jsem volala záchranku. Pak se mi zdálo, že dlouho nejede, tak jsem ji volala znovu. Sama neumím moc plavat, zvládnu tak dvacet metrů. Ani jsem nevěděla, jaká je tam hloubka... ale nedalo mi to a skočila jsem do vody za nimi a pomáhala jim tahat Imru za ruce. Mohli jsme se přetrhnout, tahala jsem ho za vlasy... nešlo to, prostě to nešlo! Musel se tam zachytit za nějaké kořeny, jinak to není možné.

Pak jel kolem vodák na loďce, mě odstrčil pryč a Imru začali tahat tři silní chlapi. Hlavu mu ale z vody nezvedli. Nešlo to... Aleš, kamarád mladého Imry, mezitím odplaval pryč. Syn mého přítele byl pořád pod vodou. Ten, co u něho stál, říkal, že už určitě bude mrtvej. Já jsem jenom křičela, ať zachrání aspoň mého Imru, i on byl pod vodou dlouho. Všichni se snažili... Pak přijeli záchranáři, vytáhli ho na břeh a půl hodiny se Imru snažili oživit. Dávali mu kyslík, masáž srdce, šoky... a já jsem půl hodiny seděla a modlila se. Prosila jsem je, ať mi ho zachrání... V tu chvíli se tam objevil kněz, který se šel k Imrovi také pomodlit. Věřila jsem, že to pomůže, zázraky se přeci dějí...“ rozplakala se paní Vlasta.

„Proč vám to všechno říkám? Je mi hrozně smutno z toho, že ve zprávách z toho kluka, který se šel koupat jako první, vlastně udělali zachránce. Tu pláž u řeky udělali nedávno pro vodáky, aby mohli tahat ven z vody lodě a rafty. Koupaly se tam děti, já jsem tam byla letos plavat několikrát, jenže to nebyla tolik puštěná voda, jako v sobotu. Dozvěděla jsem se, že při hloubení jezu tam prý spadla nějaká kláda. Možná kvůli ní se Imra utopil. To se ale teprve bude zjišťovat. Slyšela jsem, že ceduli zákaz koupání tam dali až teď. Lidi tam nosí kytičky, svíčky, je to od nich hezké. Já tam ale teď nemůžu a ani nechci jít. Pořád to mám před očima...“

Během pondělního dne na jezu v Loučovicích podle očitých svědků pracovala těžká technika. Údajně se jí odtud podařilo uvolnit několik nečistot a dokonce i zaklíněný strom...

Štítky utonutí, Loučovice, jez, záchrana života, okres Český Krumlov, Vltava, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

„Když mého přítele oživovali, věřila jsem v zázrak...“  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.