Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Letošní rok bude ve znamení připomínky 120. výročí založení pivovaru Budějovický Budvar

Pivovar Budějovický Budvar letos oslaví 120. výročí od svého založení. Dne 15. dubna 1895 se konala ustavující valná hromada akcionářů „Českého akciového pivovaru v Českých Budějovicích“. První várku piva - pouhých 200 hektolitrů - uvařil první sládek Antonín Holeček dne 7. října 1895. V rámci výročí proběhne řada akcí pro spotřebitele i pro širokou veřejnost.

Pivovar Budějovický Budvar bude po celý rok připomínat 120. výročí svého založení. Letos 15. dubna totiž uplyne 120 let od ustavující valné hromady akcionářů „Českého akciového pivovaru v Českých Budějovicích“ (dále jen ČAP), který je přímým právním předchůdcem dnešního Budějovického Budvaru. Na ustavující valné hromadě byla zvolena první správní rada (9 členů, předsedou František Hromada). Dne 7. října 1895 uvařil první sládek ČAP Antonín Holeček první várku piva o objemu pouhých 200 hektolitrů. Za vznikem ČAP stáli především českobudějovičtí právovárečníci české národnosti (vedeni Augustem Zátkou). Tím ČAP přímo navázal na historickou tradici vaření originálního Budějovického piva v Českých Budějovicích a začal tuto tradici rozvíjet.

„Jsme hrdí na to, že pokračujeme v tradici vaření originálního Budějovického piva pod značkou Budweiser Budvar. O tuto tradici pečujeme a uchováváme ji pro příští generace. Při výrobě Budějovického piva dodržujeme osvědčené řemeslné postupy, používáme výhradně původní suroviny a vaříme jej pouze v Českých Budějovicích. I proto se naše pivo může pyšnit Chráněným zeměpisným označením,“ říká Jiří Boček, ředitel Budějovického Budvaru. Právo používat Chráněná zeměpisná označení „Budějovické pivo“ a „Českobudějovické pivo“ získal Budějovický Budvar již v roce 2004. Chráněná zeměpisná označení garantují spotřebitelům skutečnou kvalitu, tedy to, že zakoupený produkt není levnou napodobeninou a že byl vyroben na konkrétním místě, z přesně definovaných surovin a předepsaným výrobním postupem. „Budějovické pivo vyvážíme do 70 zemí světa. Reprezentujeme tak nejen náš pivovar, ale také výrazně přispíváme ke zvyšování známosti Českých Budějovic i České republiky ve světě,“ dodává Jiří Boček.

Ve znamení 120. výročí proběhl i únorový ples Budějovického Budvaru. V březnu se uskutečnila jedna z oblíbených „Vycházek za historií“, která připomněla 120 let historie pivovaru a návštěvníci zavítali i na místa, kam klasická prohlídková trasa běžně nevede. Od března je na trhu limitovaná edice dárkového balení „Budweiser Budvar Collection“ se čtyřmi druhy piva značky „Budweiser Budvar“ (světlý a tmavý ležák, speciální pivo a výčepní pivo). Od 1. dubna ponesou všechny láhve světlého ležáku a výčepního piva značky „Budweiser Budvar“ krčkové etikety s motivem 120 let. V průběhu roku se na trhu objeví i další limitované edice piva připomínající založení Budějovického Budvaru. Motiv výročí se objeví i na řadě suvenýrů (např. keramický podtácek, plechová cedule s historickým motivem, otvírák, sada historických fotografií, džbán na pivo, korbel s víčkem aj.). Budějovický Budvar připravuje i řadu kulturních akcí, například vydání knihy o historii Budějovického Budvaru, ukončení rekonstrukce multimediální expozice „Příběh Budějovického piva“, historické večerní prohlídky pivovaru s hranými scénami v dobových kostýmech nebo Den v Budvaru. O jednotlivých akcích bude pivovar průběžně informovat.

Proč Budweiser Budvar?

Jméno pivovaru i název klíčové značky „Budweiser Budvar“ se váží k místu původu, tedy městu České Budějovice. Od samotného počátku používal ČAP při prodeji piva v nejrůznějších formách pojem „Budweiser“, který vycházel z tehdy používaných názvů Budějovice nebo Budweis. Město Budějovice - Budweis - již od 13. století vynikalo výrobou piva označovaného jako budějovické pivo nebo názvem „Budweiser Bier“ (tedy „Pivo z Českých Budějovic“ nebo „Budějovické pivo“). Označení výrobku místem původu logicky převzal při svém založení i ČAP (např. „Budweiser Aktienbier“) a tím se přímo přihlásil k pokračování tradice výroby originálního Budějovického piva. V průběhu rozvoje své obchodní činnosti začal ČAP různá označení s prvkem „Budweiser“ registrovat jako ochranné známky. V roce 1930 byla registrována další důležitá ochranná známka „Budvar“. Ta vznikla stažením slov BUDějovický a pivoVAR. V roce 1934 došlo následně k registraci ochranné známky „Budvar - budějovické pivo“. Značka „Budvar“ byla doplněna o již dříve používané označení místa původu „Budweiser“. Protože se název piva „Budvar“ rychle stal synonymem vysoké kvality, byl ČAP v roce 1936 oficiálně přejmenován na „Budvar - Český akciový pivovar České Budějovice“.

Světlý ležák značky „Budweiser Budvar“ se postupně stal klíčovým produktem a vlajkovou lodí pivovaru. Pod značkou „Budweiser Budvar“ se dnes prodává kromě světlého ležáku B:ORIGINAL dalších 7 druhů piva (výčepní pivo B:CLASSIC, tmavý ležák B:DARK, kroužkovaný ležák B:SPECIAL, nealkoholické pivo B:FREE, speciální pivo B:STRONG, speciální pivo B:CRYO a nefiltrované kvasnicové pivo CVIKL). V současné době je „Budweiser Budvar“ jednou z nejznámějších a nejcennějších českých značek na světě: na exportu piva z České republiky se podílí z více než 20 % a vyváží se do 70 zemí. Novodobá historie pivovaru začíná v roce 1967, kdy Ministerstvo zemědělství České republiky založilo Budějovický Budvar jako přímého právního nástupce původního „Českého akciového pivovaru v Českých Budějovicích“.

Tisková zpráva

Štítky Budějovický Budvar, výročí, tradice, pivo, historie, pivovar, České Budějovice, akcie, Antonín Holeček, Česko, Jiří Boček, August Zátka, Ministerstvo zemědělství České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letošní rok bude ve znamení připomínky 120. výročí založení pivovaru Budějovický Budvar  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.