Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Lidé odevzdali tuny nepotřebného textilu

Devětapadesát tun vyřazeného textilu lidé odevzdali od dubna do sběrných nádob rozmístěných na území města. Původně se předpokládalo, že se kontejnery naplní během tří týdnů. Praxe ale ukázala na velký zájem o tuto službu, o čemž svědčí zcela zaplněné nádoby během jednoho týdne.

„Proto byly vytipovány další vhodné lokality, kam přibyde ke stávajícím devatenácti ještě dalších šestadvacet modrých nádob na textil,“ řekl budějcký radní Ivo Moravec.

Nové kontejnery budou rozmístěny v nejbližší možné době, až o provozovateli této služby rozhodne Rada města. „Když na úřední desce visel záměr výpůjčky částí pozemků za účelem umístění kontejnerů na textil, přihlásila se kromě společnosti .A.S.A., která rozšíření této služby městu nabídla, také další firma,“ vysvětlil Budějcké Drbně vedoucí oddělení správy veřejné zeleně a odpadového hospodářství magistrátu Aleš Mikšátko.

Lidé mohou odkládat čisté oblečení a další textilní výrobky jako deky, závěsy či povlečení. Textil je však potřebné ukládat v pytlích a boty je nutné spárovat a svázat.

Smutné je, že se v ojedinělých případech v kontejneru objevil i směsný komunální odpad, který bohužel znehodnotil celý jeho obsah. Zaznamenány byly i mediálně známé ‚návštěvy‘ kontejnerů.

„Nezvaní hosté se dovnitř dostanou přes buben nebo přeštípnou zámky a pak obsah po svém přetřídí. Kontejner se ale může rázem proměnit v past, z níž není bez cizí pomoci úniku, a to by si všichni měli uvědomit,“ upozorňuje Ivo Moravec.

Hlavním přínosem nabízené služby je snížení množství netříděného tuhého komunálního odpadu, využití textilu pro další používání (nošení) a materiálová a energetická recyklace.

Projekt probíhá ve spolupráci se společností ADRA, která za každou vybranou tunu textilu získává finanční příspěvek na financování svých aktivit.

Tisková zpráva
Foto: www.vcelna.cz

Štítky textil, kontejnery, České Budějovice, textilie, kontejner, Ivo Moravec, ADRA, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé odevzdali tuny nepotřebného textilu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.