Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Povodňová situace se uklidnila, řeky stále klesají

Zatopený region má za sebou druhý povodňový den. Pernou noc prožili především obce na Malši, která kulminovala, naopak v Českých Budějovicích se atmosféra postupně uklidňuje a s největší pravděpodobností už nehrozí žádné výrazné zvyšování hladiny.

Starosta Plané u Českých Budějovic Tomáš Pintér (22.55): „Voda u nás kulminovala včera mezi 16. a 17. hodinou, poté docházelo k trvalému snižování hladiny, které se zastavilo někdy kolem 21. hodiny. Od té doby, dá se říct, je setrvalý stav až do této chvíle. I proto jsme již včera večer ukončili pohotovost a dnes jsme situaci monitorovali. Vyplaveno bylo asi osm budov a chatek, včetně zaplaveného fotbalového hřiště. Problém přetrvává na cestě k rožnovskému jezu, kde se nadále valí voda proudem v polích a cesta je obtížně průchodná, sjízdná nikoliv. Zábrany zatím necháváme na místě, rozmístili jsme kolem 250 pytlů s pískem, nadále zůstává rozebraný most na ostrov, protože počasí přeci jen pořád není optimální. Uvidíme, jak bude upouštět Lipno a jak se to projeví na průtoku. Doufáme, že už ne v takové míře, jako byla kulminace, a proto jsme současně již na zítřek domluveni s HZS na půjčení vysoušečů a zajištění materiální pomoci (čisticí prostředky, lopaty, košťata a tak dále) pro postižené od ČČK České Budějovice, za což jim chci poděkovat. Největší poděkování nicméně patří našim dobrovolným hasičům a vůbec všem dobrovolníkům, kteří včera od brzkého rána pomáhali a přiložili ruku k dílu.“

22.10: Situace na Vltavě i Malši je dnes večer klidná. Hladina Vltavy v Českých Budějovicích klesla na 410 centimetrů a drží se na druhém stupni povodňové aktivity, Malše v Roudném hlásí stále ještě třetí povodňový stupeň a hladinu na kótě 368 centimetrů. Průtok na obou řekách však i nadále klesá. Třetí povodňový stupeň ještě hlásí Vltava v Březí, Stropnice v Borovanech i Pašinovicích, kde naopak zaznamenávají vzestup hladiny, a Svinenský potok v Trhových Svinech.

21.00: Obě přehradní nádrže, které by měly zajímat Budějčáky - tedy Lipno a Římov - hlásí, že mají téměř plno. Lipnu schází k maximální retenční hladině 33 centimetrů s tím, že přítok aktuálně činí 278 odtok 96 kubíků, vyrovnávačka ve Vyšším Brodě hlásí od 14. hodiny odpolední stálý odtok 105 kubických metrů vody za sekundu. Římov má ještě metrovou rezervu a průtok činí 113 kubíků.

19.50: Vytrvalé deště v České republice zastavily veškerou stavební činnost na vodních cestách. Nejvíce postiženou stavbou byl dnes ráno přístav v Hluboké nad Vltavou. „Děláme vše pro to, aby škody byly minimální. Obětavou prací dodavatelů se podařilo v minulém týdnu dokončit odtěžení bahna z bazénu přístavu a ze stavby odstranit všechny stavební stroje,“ řekl Ing. Jan Skalický, pověřený řízením Ředitelství vodních cest ČR.

18.30: Podle aktuální informace je hlavní parovod pro Centrální předávací stanici (CPS1) v provozu a probíhá nahřívání horkovodního systému. Teplé užitkové vody a následně i dodávky tepla by se tak měli v nejbližší době dočkat i obyvatelé Českých Budějovic na sídlištích Šumava a Máj.

16.20: Od včerejších brzkých ranních hodin je odstavena největší jihočeská čistírna odpadních vod v Českých Budějovicích. Tady pracovníci společnosti ČEVAK museli postavit protipovodňovou zábranu na nejníže položeném místě celého zařízení.

„Hladina v Dobrovodské stoce kulminovala 50 centimetrů pod hranou protipovodňové zdi. V okamžiku, kdy to bude s ohledem na hladinu Vltavy možné, pokusíme se obnovit provoz čistírny,“ řekl technický ředitel společnosti ČEVAK Jiří Lipold.

Hladiny vodních toků nyní převyšují výšku čistírenských nádrží, a proto jsou čistírny uzávěry odděleny od řeky. Zařízení se odstavují především proto, aby se zabránilo škodám na technologiích. Na Budějcku nefungují ještě čistírny odpadních vod v Hluboké nad Vltavou, Zlivi a Boršově nad Vltavou.

15.40: Od zítřka začne fungovat nové číslo bezplatné povodňové krizové linky 800 101 219. K dispozici bude vždy od 8 do 16 hodin. Tato linka nahradí doposud používaná dvě telefonní čísla.

15.10: Jihočeští profesionální a dobrovolní hasiči řešili od soboty až do dnešní druhé hodiny odpolední celkem 626 mimořádných událostí. Zatím evakuovali 744 lidí, z toho 45 bylo zachráněno. Nejvíce evakuovaných osob bylo ve městě Protivín a obci Milenovice, celkem 270 osob. Dále se evakuovalo ve Vodňanech (115) a Týně nad Vltavou (169). Mezi nejčastější zásahy patřilo čerpání vody (367) a odstranění nebezpečných stavů (253).

15.00: Hlavní českobudějovický parovod pro Centrální předávací stanici 1, odstavený včera před půlnocí, od 14 hodin postupně najíždí. Současně ale pracovníci Teplárny dokončují čerpání vody. Předpokládá se, že ke zprovoznění této důležité předávací stanice dojde ve večerních hodinách.

Záložní CPS 2 je v provozu a je v této době už téměř nahřátá. Znamená to, že postupně budou zprovozněny jednotlivé výměníkové a domovní stanice. Současně se postupně obnovuje dodávka teplé užitkové vody tam, kde k tomu ještě nedošlo. Nejdříve na sídlišti Vltava a pak Šumava a poté Máj.

14.55: Vodní nádrž Lipno zatím nesníží odtok vody, o což údajně usiloval starosta pražské části Smíchov. Podle Povodí Vltavy Praha o tento krok nepožádala oficiální cestou.

„Důkladně jsme se touto nelehkou situací zabývali, protože vyjít vstříc, by znamenalo riziko zaplavení několika loděnic na březích Lipna. Podle posledních informací z Povodí Vltavy ale nakonec Praha svou žádost nepodala oficiální cestou, takže nyní opět věnujeme maximální pozornost jihočeskému regionu,“ uvedl hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola. Pokud by se snížil odtok Lipna, voda by zůstávala v nádrži a mohla vystoupat do okolních lokalit.

Miroslav Zelený, starosta Prahy 5, jejíž součástí je i Smíchov, popřel, že by o snížení odtoku z Lipna žádal.

14.50: Diecézní charita České Budějovice vyhlásila materiální sbírku humanitární pomoci pro lidi zasažené povodněmi. Do centrály v ulici Kanovnická 16 můžete přinášet savo, rukavice, holínky a další úklidové a ochranné prostředky. Z pracovního nářadí například lopaty, kbelíky, kartáče, košťata a podobně. Dále deky, utěrky, ložní prádlo a dětské hračky. Pokud je to ve Vašich možnostech, budeme rádi za zapůjčení vysoušečů a elektrocentrál pro lidi postižené povodněmi.

Poskynout můžeze i finance, a to buď osobně na výše uvedenou adresu, druhou možností je zaslat peníze na účet zřízený centrální Charitou Česká republika (č. ú. 11998822/0800 u České spořitelny, VS: 906) anebo je zaslat dárcovskou DMS CHARITAPOMOC na číslo 87 777. „Diecézní charita finance rozdělí přes charity v jižních Čechách konkrétním lidem zasaženým povodněmi,“ říká ředitelka této organizace Michaela Čermáková.

Pomoc dobrovolníků budou potřebovat místa zasažená povodněmi, jakmile opadne voda. Potřeba budou ženy i muži, kteří jsou fyzicky zdatní, schopní a zároveň psychicky vyzrálí, trpěliví, se schopností nadhledu a spolupráce. Lidé z celých jižních Čech se už teď mohou hlásit do Dobrovolnického centra Diecézní charity České Budějovice. Koordinátoři dobrovolníků je budou zpětně kontaktovat a domlouvat se s nimi na formě a konkrétním místu jejich pomoci.

Kontakt do Dobrovolnického centra Diecézní charity České Budějovice: dobrovolnici@charitacb.cz, telefony: 731 441 760, 731 604 163, 731 619 845, pevná linka: 386 322 611.

Místostarosta Boršova nad Vltavou Miroslav Nejedlý (14.00): „Největší vodu jsme měli včera ve tři hodiny odpoledne, kdy protékalo Boršovem téměř 500 kubíků za vteřinu. Byli jsme asi tři čtvrtě metru pod úrovní povodně z roku 2002. Od té doby voda začala pomalu opadávat. Všechny složky jsou ale stále nasazeny, protože u nás pořád platí třetí stupeň povodňové aktivity. Zábrany neodstraňujeme, čekáme, jak se bude situace dál vyvíjet. Jsme v kontaktu s krizovým štábem v Českých Budějovicích. Uvidíme, co udělá déšť na horním toku Vltavy. Sledujeme i Lipno, které se podle našich zpráv blíží k horní hranici vody, kterou dokáže zadržet, a tak by mělo začít víc upouštět. Snad se to nenaplní. Nyní jsme v docela klidovém režimu, majetek jsme zachránili, ale silnice Pod Skálou je zatopena. Nejezdí tam autobusy ani další doprava, protože hrozí, že by se mohl utrhnout svah a odcestovat zase do řeky.“

13.00: Přestože je přehrada Římov zaplavována kalnou vodou z horního toku řeky Malše, pitná voda, která se z ní zpracovává v Úpravně vody Plav, je stále ve stejné kvalitě jako před záplavami.

„Do této chvíle jsme nemuseli řešit žádnou mimořádnou událost a do jižních Čech dodáváme stále velmi kvalitní pitnou vodu,“ říká František Rytíř, provozní náměstek Jihočeského vodárenského svazu, který je vlastníkem i provozovatelem soustavy, včetně Úpravny vody Plav.

Vzhledem k tomu, že se očekává další zhoršování surové vody přitékající potrubím do Úpravny vody Plav z přehrady Římov, úpravna zvýšila produkci ze 440 na 550 litrů za sekundu, aby si ve vodojemech vytvořila rezervy.

„Chceme tím předejít situaci, kdyby došlo ke skokové změně kvality surové vody z Římova. Rezerva ve vodojemech a čerpacích stanicích by nám v takové situaci umožnila v klidu nastavit technologii úpravny na horší přehradní vodu. Na to potřebujeme zhruba osm hodin,“ vysvětluje František Rytíř.

Z vodárenské soustavy JVS odebírá pitnou vodu na 370 tisíc Jihočechů. Tedy víc než polovinu obyvatel kraje.

Starosta Roudného Gustav Had (12.50): „Teď už můžu říct, že obec jsme před největší vlnou uchránili! Díky protipovodňovému valu, který jsme pořídili a teď prošel první technickou zkouškou, a částečně i díky mobilnímu hrazení, se nám povedlo řeku včas zahradit. Přečerpávali jsme jen dešťové vody. Největší nápor byl mezi třetí a pátou hodinou ranní, kdy přes nás z Římova teklo 236 kubíků. Neměli jsme ale velké rezervy, už to bylo na hraně. Scházelo tak 20 až 30 centimetrů... Kritická místa jsme zapytlovali a směrem od Budějovic udělali hráz, tudy se nám voda vracela zpátky. Naštěstí to dopadlo dobře a rozvalila se do pole. I odtoky Stropnice, která Malši vždycky hodně plní, byly v noci menší, takže před vlnou jsme zaznamenali pokles a vytvořila nějaká volná kapacita. Kromě chatiček za mostem a zahradní čtvrti Roudného, která byla zasažena dešťovými vodami ze Včelné, prakticky k žádným škodám na majetku nedošlo. Musím poděkovat všem těm, co přiložili ruku k dílu. Nezaspali jsme a rozmístili 500 pytlů s pískem. Místní ženy se o nás perfektně staraly, nosily nám kávu, čaj nebo buchty.“

12.30: První desítky obyvatel českobudějovického sídliště Vltava se už dočkaly obnovení dodávek teplé užitkové vody. Stalo se tak díky rannímu spuštění záložního zdroje Centrální předávací stanice, která začala postupně dodávat teplo do horkovodního systému.

„Sídliště Vltava bylo první, kde se to nyní projevilo. V odpoledních hodinách by měla být dodávka teplé vody, a později postupně i tepla, obnovena i na sídlišti Šumava a poté na Máji,“ řekl Budějcké Drbně mediální zástupce Teplárny České Budějovice Zdeněk Zuntych.

11.50: Jelikož hladina Vltavy o několik centimetrů klesla, vyrovnávací nádrž pod Lipnem u Vyššího Brodu zvýšila v půl dvanácté průtok na 103 kubických metrů.

10.30: Od časných ranních hodin pokračují práce na obnovení dodávek tepla a teplé vody do části města na levém břehu Vltavy. V současné době je již záložní Centrální předávací satnice 2 v provozu a začíná postupné nahřívání horkovodního systému. To však bude trvat několik hodin.

Dodávky tepla a teplé vody byly přerušeny včera krátce před půlnocí po odstavení i druhého teplárenského parovodu. Hrozilo, že by mohlo dojít k jeho výbuchu. K jeho zaplavení došlo v oblasti parku Stromovka, kde se vytvořilo obří jezero a voda pronikla do drenážního systému parovodů.

Od rána se tedy odčerpává voda ze zaplaveného parovodního potrubí, šachet a předávacích míst. Pak začne zprovozňování a postupné natlakování potrubí párou a následně ohřev vody v horkovodním systému, kterým jsou obsluhována velká budějovická sídliště. Natlakování potrubí a spuštění celého systému trvá zhruba pět až šest hodin, další hodiny zabere dohřátí horkovodního systému na provozní teplotu.

Postupné dodávky tepla a teplé užitkové vody z horkovodu by měly být obnoveny nejpozději do večerních hodin, včetně dodávek zákazníkům napojeným na parovod Máj v úseku od Novohradské ulice po Branišovskou ulici u JIhočeské univerzity, kde je Centrální převáděcí stanice 1.

Starosta Plava Jaroslav Hlach (10.00): „Během noci se sice voda zvedla, asi tak na úroveň povodně v roce 2006, ale nakonec to dopadlo docela dobře. Kromě třech domů u hlavní silnice, které měly vytopené podlaží už včera, jiné škody na rodinných domcích nevznikly. Na dvě místa jsme museli dát pytle, to je zachránilo od zaplavení. Jinak teď hladina trochu klesla, ale už docela dlouho se drží na stejné úrovni. Na cestě v obci je pořád asi deset centimetrů vody, takže tudy většina aut projede. A silnice třetí třídy do Budějovic je uzavřena. Místní dobrovolní hasiči drželi službu celou noc, řezali dřevo, které se zachytávalo u lávky. Teď ráno se šli vyspat, mají za sebou náročný den.“

ČTĚTE TAKÉ: Levý břeh Vltavy je bez tepla i teplé vody

Nejdramatičtější situace na Budějcku byla v noci na Malši mezi římovskou přehradou a krajským městem, když voda kulminovala na hodnotě průtoku 236 kubických metrů za sekundu. Od půlnoci do čtvrté hodiny ranní se hladina zvedla o patnáct centimetrů na kótu 3,8 metru.

S přibývajícími hodinami však voda začala postupně opadat, a jelikož odtok z Římova se mírně snížil, lze očekávat i další (i když velmi pozvolný) pokles hladiny. Budějce noční změnu prakticky nepocítily.

Klidná situace je také na Vltavě, kde nyní platí už jen druhý stupeň povodňové aktivity. Průtok se snížil na 452 kubíků za vteřinu a vodní stav klesl na 422 centimetrů. „Jsem u řeky, není to žádné drama,“ hlásila Budějcké Drbně kolem osmé hodiny její čtenářka Lucka.

Meteorologové hlásí pro dnešní dnes zataženo a občasný déšť, zejména na návětří Šumavy a Novohradských hor. Zítra by se měly objevit místy přeháňky, ojediněle s bouřkou.

Aktuální stav před 9. hodinou ranní

Doprava

  • České Budějovice - Vodňany u obce Sedlec (objízdná trasa z Budějc - Češnovice, Netolice; objízdná trasa z Vodňan - Nová Hospoda, Netolice)
  • od křižovatky u Vidova do Roudného
  • Plav - Roudné
  • Dlouhá Stropnice - Šejby
  • Zahájí - Munice

Kompletní dopravní informace z celé České republiky

Teplo a teplá voda

Teplárna začne postupně zprovozňovat centrální předávací stanici CPS 2 na Dlouhé louce. Tomu musí předcházet odčerpání laguny ve Stromovce za pomoci hasičů. Postupně by se tak měla začít obnovovat dodávka teplé užitkové vody a později i tepla na levém břehu Vltavy v sídlištích Máj a Vltava, což se podaří pravděpodobně v podvečerních hodinách.

MHD

Městská hromadná doprava jezdí ve městě v běžném režimu. Omezení je pouze na linkách číslo 7 a 10, které spojují město s okolními obcemi. Linka číslo 7 je odkloněna do Boršova na náves a nezajíždí do Březí, linka číslo 10 končí v Roudném a nezajíždí do Vidova, ale do této obce je zajištěna náhradní kyvadlová doprava.

ČOV

Čistírna odpadních vod je nadále v klidovém režimu. Pokud to vývoj v řece Vltavě a v Dobrovodské stoce dovolí, tak během dnešního dne se začne postupně část natékajících vod napouštět do čistírenských nádrží tak, aby se průběžně oživoval aktivovaný kal a čistírna byla schopna co nejrychleji po opadnutí povodňové vlny obnovit biologické čistící procesy.

Protipovodňové hráze

V lokalitě Dlouhého mostu a v ulici Resslova jsou hráze dočasně odstraněny tak, aby byl v těchto místech umožněn průjezd vozidel a průchod chodců. Mobilní protipovodňová stěna na Jiráskově nábřeží je plně funkční, její stavba trvala přibližně pět hodin a zůstane na místě, dokud bude trvat ohrožení povodní.

Služby a školství

Dnes bude z provozních důvodů uzavřen plavecký bazén, protože teplárna byla nucena odstavit přívod páry. Provoz mateřských a základních škol i školních jídelen je v běžném režimu.

Druhý den povodní na Budějcku

Pondělí, 3. června 2013, 11:30

Zaplavené domy u řeky Malše
Cesta z Roudného do Vidova

Štítky povodně, velká voda, Vltava, Malše, Českobudějovicko, České Budějovice, teplo, Vodní nádrž Lipno, povodeň, Římov, Planá, sídliště, Roudný

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Povodňová situace se uklidnila, řeky stále klesají  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.