Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na modernizaci Temelína vynaloží ČEZ zhruba miliardu

Zhruba miliardu korun bude letos ČEZ investovat do modernizace Jaderné elektrárny Temelín. Pokračovat budou opatření vyplývající ze zátěžových testů a z doporučení mezinárodních misí, třeba dokončení systému odvodu tepla z aktivní zóny reaktorů.

Od spuštění elektrárny společnost ČEZ na modernizaci elektrárny vynaložila celkem devět miliard korun. Za 12 let technici realizovali téměř stovku důležitých vylepšení.

„Vývoj techniky a technologie jde dopředu. Chceme se tohoto trendu držet a jiná cesta než průběžná modernizace neexistuje,“ uvedl ředitel elektrárny Miloš Štěpanovský.

Z hlediska bezpečnosti patří Temelín podle světového Sdružení provozovatelů jaderných elektráren (WANO) mezi čtvrtinu nejlépe provozovaných elektráren světa.

Zvyšovat odolnost blokových dozoren proti zemětřesení, se kterou letos začali v Jaderné elektrárně Dukovany, není podle mluvčího elektrárny Marka Svitáka v Temelíně třeba.

„Důležité provozní objekty jsou seismicky odolné, platí to i pro blokové dozorny. Vyplynulo to ze zátěžových testů po havárii v japonské Fukušimě. Temelín ale plánuje do roku 2015 zodolnit proti zemětřesení požární zbrojnici,“ dodal.

K nejvýznamnějším investicím minulých let patřila například záměna lineárních krokových pohonů, kterým končila jejich životnost. Zařízení, které zabezpečuje pohyb a polohu regulačních tyčí (klastrů) a tedy výkon reaktoru, je důležitou součástí bezpečnostního a řídicího systému.

V průběhu let 2011 a 2012 bylo na obou blocích vyměněno dohromady 122 pohonů. Technici přitom významně prodloužili dobu jejich použití. Nové mají životnost 40 let. Hodnota této investice dosáhla téměř tři čtvrtě miliardy korun.

„Menších úprav bylo mnohem více. Každoroční odstávky pro výměnu paliva jsou také příležitostí pro provedení kontrol a vyladění zařízení. Jen v loňském roce technici během odstávek provedli 116 větších či menších úprav,“ shrnul Sviták.

Zdroj: ČTK

Štítky Jaderná elektrárna Temelín, modernizace, ČEZ, elektrárna, Jaderná elektrárna Dukovany, Fukušima, Temelín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na modernizaci Temelína vynaloží ČEZ zhruba miliardu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.