Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nejvíce peněz šlo do protipovodňových opatření na Lužnici

Do protipovodňových opatření na jihu Čech šlo za posledních šest let včetně dotací ministerstva zemědělství 1,2 miliardy korun. Povodí Vltavy vybudovalo nejnákladnější stavby v rámci programu prevence před povodněmi na Lužnici, stály 695 milionů korun. Řekl to ředitel závodu Horní Vltava Zdeněk Zídek.

Další stavby má povodí připravené do nového dotačního programu, jiné obce realizují za pomoci evropských strukturálních fondů.

„Na Vltavě v Jihočeském kraji vznikla v rámci programu díla za 375 milionů, na drobných tocích to bylo za 41 milionů a na zabezpečení vodních děl šlo 47 milionů korun,“ dodal Zídek. Celkem podnik postavil 51 děl, z toho v povodí horní Vltavy, tedy na jihu Čech, 23.

„Zajímavá je efektivita: s náklady 2,2 miliardy na celém povodí Vltavy jsme ochránili majetek za 5,8 miliardy korun. Na území žije 108 tisíc lidí, na jednoho obyvatele tak vychází investice na 21 tisíc korun,“ poznamenal Zídek.

Povodí teď spolu s obcemi čeká na vyhlášení Programu prevence před povodněmi III, který bude zaměřen na ochranu a kumulaci vody v krajině. Stavby komplikují vysoké nároky na pozemky. Nejlépe jsou ve spolupráci s obcí připravena opatření v Husinci.

„Je to kombinace opatření jako v ostatních sídlech: od prohrábky koryta Blanice po navýšení břehů, jediný rozdíl tam je, že na těchto tocích v horních úsecích nemá cenu dělat žádnémobilní stěny, takže ty tam nejsou,“ uvedl ředitel.

Povodí podle Zídka chystá sedm staveb s projektovanými náklady 945 milionů korun. Vedle Husince by se měla budovat na řece Polečnici v Českém Krumlově, na Malši v Českých Budějovicích, ochránit před vodou by měla i Volyni. Projektují se také suchá nádrž Bílsko, opatření na rybníku Rožmberk a pro obec Budyně na Strakonicku.

Protipovodňová stavba na rybníku Rožmberk je ale v nedohlednu. Náklady se odhadují na půl miliardy korun, přičemž by rybník mohl při povodních zadržet o 27 milionů metrů krychlových vody více než dnes. Projektu brání především majetkové vztahy. Rybník patří holdingu Rybářství Třeboň, a to na státní dotaci nedosáhne. Jen vyztužení hráze by stálo stamiliony korun.
Naposledy zaznělo, že by rybník měl odkoupit stát. Podle šéfa holdingu Jana Hůdy je to nesmyl, žádná jednání se o tom nevedou, řekl ČTK.

Napsal ČTK

Štítky povodně, opatření, zdeněk zídek, Lužnice, povodeň, Česko, Ministerstvo zemědělství České republiky, Povodí Vltavy (státní podnik), Vltava, Jihočeský kraj, Rybník Rožmberk, Rybářství Třeboň, protipovodňová ochrana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejvíce peněz šlo do protipovodňových opatření na Lužnici  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.