Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Odstávka skončila, druhý blok už zase vyrábí elektřinu

Dnes v 5.16 hodin připojil provozní personál Jaderné elektrárny Temelín turbogenerátor druhého bloku k energetické síti.

Odstávka trvala 48,34 dní a energetici během ní vyměnili čtvrtinu paliva, instalovali nový rotor generátoru a doplnili jedenáctý způsob elektrického napájení. Na prvním bloku začne dvouměsíční odstávka pro výměnu paliva 28. června.

Harmonogram odstávky obsahoval celkem 10 tisíc činností, do jejichž realizace se zapojila přibližně tisícovka pracovníků dodavatelů i ČEZ. I proto je pro temelínské techniky období, kdy jeden z bloků nevyrábí elektřinu složitější, než běžný provoz.

„Oproti standardním odstávkám jsme navíc realizovali opatření ze zátěžových testů a měnili rotor generátoru. Jsem rád, že odstávku jsme bezpečně zvládli v plánovaném termínu. Teď musíme následující dva týdny využít k doladění letní odstávky prvního bloku. V ní nás čeká unikátní výměna nízkotlakých dílů a olejových systémů turbíny,“ uvedl k odstávkám Miloš Štěpanovský, ředitel Jaderné elektrárny Temelín Skupiny ČEZ.

Mezi důležité práce patřil i přesun dvou kontejnerů s palivem do skladu použitého paliva. Každý obsahoval 19 použitých palivových souborů, které byly do kontejneru umístěny po několika letech chlazení v bazénu vedle reaktoru.

„Ve skladu kontejnery obsadily patnáctou a šestnáctou pozici z celkových 152 míst, což je kapacita na 30 let provozu dvou bloků Temelína. První kontejner byl do skladu zavezen v roce 2010,“ přesnil mluvčí elektrárny Marek Sviták.

V rámci přípravy na modernizaci turbíny byl vyměněn rotor generátoru. Vlastní modernizace pak turbínu druhého bloku čeká v příštím roce. Vloni byl rotor generátoru vyměněn na prvním bloku.

Došlo i na opatření plynoucí ze zátěžových testů. Během odstávky elektrárna rozšířila možnosti elektrického napájení. Na stávající systémy elektrárny byl napojen seizmicky odolný záložní dieselgenerátor, který představuje už jedenáctou možnost zajištění elektrického napájení. Stejné posílení elektrického napájení čeká v létě také temelínskou jedničku.

Štítky Jaderná elektrárna Temelín, konec odstávky druhého bloku, výměna paliva, druhý blok, reaktor, palivo, rotor, generátor, ČEZ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odstávka skončila, druhý blok už zase vyrábí elektřinu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.